Британският вицепремиер предложи като санкция

Русия да бъде лишена от домакинството на Мондиал 2018

Блатер подарява символично топка на Путин

Британският вицепремиер Ник Клег поиска Русия да бъде лишена от домакинството за Световното първенство по футбол през 2018 г. като своеобразно наказание за "войнственото ѝ поведение" спрямо Украйна и призова за още по-тежки санкции срещу Москва, предаде ББС в неделя.

В интервю за в. "Сънди таймс", той заеви, че би било "немислимо" да се на Владилир Путин възможността да се наслаждава на провеждането на престижния футболен турнир. 

"След това ужасно, ужасно крушение на самолета (малайзийският боинг, свален в Източна Украйна от ракета, за която се твърди, че доставена от Москва и е изстреляна от поддържаните от Русия сепаратисти – бел. ред.), просто е необходимо да сме по-твърди към Путин", смята Клег.

Според него поведението на руския президент е преминало всякакви граници. "Той не може постоянно да изпитва търпението на международната общност, да дестабилизира съседните страни, да защитава тези въоръжени сепаратисти в Източна Украйна", подчертава британският политик.

По думите му Путин вече е извлякал ползи от Зимната Олимпиада в Сочи и провеждането на Световното по футбол ще му даде "огромно лично преимущество" и ще се превърне в триумф за Путин. Ако пък светът позволи това, ще се покаже слаб и лицемерен.

"Трудно е да се приеме мисълта за това, че светът е длъжен да дари Русия с този престиж. Аз не знам още колко хора трябва да бъдат убити в небето, за да стане ясно, че така не може да се продължава", каза Клег.

Вицепремиърт смята, че отнемането на домакинството трябва да стане част от пакета нови санкции срещу Русия, които Европейският съюз се готви да наложи.

Подобно искане по-рано отправиха и представители на блока на консерваторите в Бундестага, както и бившият треньор на Холандия Джон ван'т Скип.

ФИФА обаче е против тази идея. "Бойкотът на спортни мероприятия рядко постига нещо", заяви членът на изпълкома на организацията Тео Цванцигер.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?