Русия дава 11 млрд. рубли социално-икономическа помощ за Абхазия

Русия дава 11 млрд. рубли социално-икономическа помощ за Абхазия

Русия ще предостави 10.9 млрд. рубли за социално-икономическото развитие на Абхазия, а при нужда е готова и да окаже военна помощ, стана ясно в сряда по време на посещението на руския премиер Владимир Путин в отцепилия се от Грузия кавказки регион. Това е първата му визита в Сухуми след като Москва призна независимостта на самообявилата се република в края на август 2008 г.

В рамките на посещението бе подписано споразумение за отпускането на парите в периода 2010-2011 г. Средствата ще отидат за инфраструктури обекти, в пътища, здравеопазване и образование. Сумите още не са включени във федералния бюджет на Русия, но това ще бъде сторено, уточни руският министър на регионалното развитие Виктор Басаргин.

Близо 2.5 млрд. рубли в подкрепа на бюджета ще бъдат дадени през настоящата година, а други 15 млрд. рубли са предвидени за изграждане на военна база в сепаратисткия регион.

Става дума за създаване на модерна граница, а не на "линия Мажино", за да може Абхазия да общува и с Грузия, и с Русия, подчерта Путин.

"Русия е готова да предостави възможност на Абхазия да направи първите крачки в собственото си развитие", каза Путин. Той добави, че признавайки независимостта и суверенитета на Абхазия, Русия е взела единственото възможно решение и връщане назад няма и не може да има. Руският премиер призова също да се признае суверенитета на Абхазия.

В най-скоро време Русия може да открие дипломатическа мисия в Сухуми, тъй като е необходима подмяна на близо 70 000 руски паспорта, издадени на местни жители, добави той.

Руският министър-председател не изключва в Абхазия и Южна Осетия да се повторят събитията от август миналата година. Той обаче изрази надежда грузинските власти да са си взели поука и да са разбрали, че е "безперспективно да се разговаря от позиция на силата", посочва агенцията.

Грузинското ръководство би могло да запази единното държавно пространство, ако зачиташе абхазците и южноосетинците, смята Владимир Путин. Според него обаче е ставало обратното - "военен натиск, лишаване от автономни права и агресия".

При това положение единственото вярно решение за Русия бе да защити народите на Абхазия и на Южна Осетия и да признае независимостта им. След това вече ситуацията се стабилизира, стана абсолютно определена, ясна и разбираема. Формираният правен базис дава възможност да развиваме отношения с Абхазия и с Южна Осетия като с независими държави, без изобщо да се съобразяваме с недоволните от това, каза Путин.

Русия не планира да увеличи числеността на войските си в Южна Осетия и Абхазия, заяви в същото време министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. Той припомни, че в Абхазия има 3636 руски военнослужещи, а в Южна Осетия малко по-малко.

Грузинското външно министерство определи като провокация внезапната визита на Путин, който прекъсна почивката си в Сочи, за да посети Сухуми, Дипломати обърнаха внимание, че посещението на руския премиер става точно в деня, в който преди година бе подписано споразумението за прекратяване на огъня между Русия и Грузия в августовския военнен конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят