Русия дава 1.5 млрд. долара срещу контрол върху енергийния пазар на Сърбия

Русия е предложила на Сърбия 1.5 милиарда долара, за да получи контрола над петролната индустрия в страната, както и допълнителни споразумения, свързани с траспортирането и складирането на природен газ под земята. Руското правителство е предложило 750 млн. долара в брой и още 750 млн. долара като инвестиции, за да получи мажоритарен дял в сръбската петролна компания NIS, съобщава белградският всекидневник „Блиц", цитиран от Kefene.net.

В сделката не се предвижда обявяване на международен конкурс, съобщава вестникът, като се позовава на неназован представител на сръбските власти. Офертата включва договорка за разклонението на руския газопровод „Южен Поток", който трябва да бъде тепърва изграден и да транспортира природен газ по дъното на Черно море през България, Босна и Сърбия до Западна Европа.

В офертата е включено и изграждането на голямо подземно хранилище за природен газ в Банатски двор на 100 км северно от Белград. Сделката ще предостави на Русия пълен контрол над петролния и газов пазар на Сърбия, обощава „Блиц".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?