Русия дава на Сърбия 500 милиона долара кредит

Русия предостави на Сърбия кредит от 500 милиона долара, а както съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, първият транш от 300 милиона долара ще бъде предоставен в най-скоро време, а вторият - след като Сърбия сключи стабилизационен договор с Международния валутен фонд, предаде ИТАР-ТАСС в сряда.

Споразумението за кредита бе подписано в Москва от финансовите министри на двете страни Антон Силуанов и Младжан Динкич в присъствието на премиерите Дмитрий Медведев и Ивица Дачич. Кредитът е предназначен за попълване на държавния бюджет на Сърбия за тази година. Срокът на погасяване на заема е 10 години, а лихвата 3,5 процента.

Русия и Сърбия подписаха още шест документа: споразумение за статута на руските военни мемориали на територията на Сърбия и сръбските на територията на Русия; споразумение за сътрудничество в железопътния транспорт; меморандум между правителството на Калужка област и сръбското министерство на търговията и телекомуникациите за търговско-икономическо сътрудничество; меморандум между митническите служби на двете страни за размяна на статистически данни; споразумение за взаимно признаване на документите за образование и научните степенин и план за развититието на руско-сръбския хуманитарен център в Ниш за периода 2013-2015 г.

Същевременно президентът на Газпром Алексей Милер съобщи, че Русия е готова да финансира строителството на сръбския участък от газопровода Южен поток, а Сърбия ще връща тези средства за сметка на специални тарифи за транзитно транспортиране на газа.

Милер уточни, че общата стойност на строителството на сръбския участък от газопровода се изчислява на 1,7 милиарда евро.

Сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че смята това предложение за "много коректно". Той каза, че строителството на сръбския участък от Южен поток, който на 21 февруари получи статут на национален проект, може да започне още през декември тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани