Русия допуска, че чужди сили са отровили Навални

Путин и Вячеслав Володин

Председателят на руския парламент Вячеслав Володин разпореди на парламентарната комисия по сигурност и борба с корупцията да започне разследвва дали Алексей Навални не е отровен от чужди сили, съобщи БНР.

Володин обяви своето задоволство, че Германия е откликнала и е оказала помощ на Навални.

"Иска ми се да вярвам, че тя (Ангела Меркел) щеше да постъпи по същия начин, ако ставаше въпрос за всеки друг руски гражданин, а не само за радикален опозиционер", каза Володин, цитиран от БНР.

Според него отравянето на Навални може да е провокация от страна на Германия и други държави от ЕС, за да дискредитират Русия. Володин коментира, че инцидентът с Навални се използва за натиск върху Москва, която се обяви против всякаква външна намеса във вътрешните работи на Беларус.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като прибързани твърденията на германските лекари за отравянето на опозиционера. Москва отхвърля призивите за разследване на опита за убийство на опозиционера.

След като германски лекари обявиха, че Навални е отровен, френското външно министерство обяви случая за престъпление и поиска бързо и прозрачно разследване. За същото преди това настоя и Германия.Във вторник вечера българкското външно министерство призовава руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване.

Във вторник и външните министри на 27-те държави от ЕС обявиха, че планират да проведат неформална среща в Берлин на 27-28 август. На нея ще бъде обсъдена ситуацията в Беларус, противоречията между Гърция и Турцияи отравянето на Навални.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?