Русия достави бойни хеликоптери на Сърбия с полет над България

Ми-35М

Новите руски бойни хеликоптери Ми-35М за сръбските въоръжени сили вече са на летището Батайница, съобщи РТС.

Телевизията се позовава на сайта Flight Radar, за да съобщи, че вертолетите са доставени с транспортен самолет Ан-24, излетял от Ростов на Дон и преминал над Черно море и територията на България.

По-рано тази година България позволи руски военно-транспортни самолети да преминат на път за Сърбия с ракетни комплекси С400 на борда.

Хеликоптерите ще могат да се използват в бойни операции при дневни и нощни условия, както и в сложни метеорологични условия.

Ми-35М е брониран, като основните системи, двигателят, роторът, както и самата кабина и пилотите са защитени.

С този хеликоптер пилотите ще могат да действат на по-големи разстояния, тъй като имат термоивизия и прибори за нощно виждане.

Той е предназначен предимно за борба срещу наземна бронирана техника, но също така е способен на много други задачи като превоз на хора, товари и разузнаване от въздуха.

Ми -35M може да транспортира до осем войници с пълно бойно снаряжение и въоръжение до 1500 килограма, докато пренасянето на товари с големи размери може става със специални въжета, на които да се окачват товарите.

Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г.

Освен търговия с оръжия, то предвижда забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?