Русия е била и ще бъде основен търговски партньор на България

Русия е била и ще бъде основен търговски партньор на България
Русия винаги е била и ще бъде основен търговски партньор на България, заявява в интервю за ИТАР-ТАСС министър-председател Сергей Станишев, който ще направи работно посещение в Москва в края на месеца.

България вече е член на ЕС и в този контекст тя развива отношенията си с останалите страни, казва той и изразява увереност, че предстоящите избори няма да променят линията на търсене на контакти на базата на общи цели и ценности, която е основа на контакта с Русия от последните години. Защото ЕС и Русия имат нужда един от друг и само заедно можем да постигнем просперитет, мир и сигурност за хората. В този смисъл София се явява допълнителен сериозен канал за комуникация между Москва и Брюксел, подчертава министър-председателят.

Той посочва, че за България газовата криза от януари беше още едно доказателство за необходимостта да се работи приоритетно за диверсификацията на енергийните доставки и за осигуряването на енергийна независимост, включително с помощта на средства от ЕС.

Осъществяването на стратегическите мащабни енергийни проекти като строежа на АЕЦ "Белене”, газопровода "Южен поток” и нефтопровода "Бургас-Александруполис" е нашият отговор на стремежа за осигуряване на разнообразие и сигурност на енергийните източници, казва Станишев.

Той добавя, че другите приоритетни проекти, по които се работи, са газопроводът "Набуко”, нефтопроводът АМБО и терминалът за втечнен газ.

Станишев не съобщава каква конкретна позиция ще отстоява в Москва по спорни въпроси около съвместните енергийни проекти – например дали ще приеме предложението Русия да кредитира строителството на АЕЦ "Белене", при какви условия, размер на държавните гаранции, които България би поела и пр. Не става ясно също дали има промяна в българската позиция да не отстъпва на руснаците участие в националната газопреносна мрежа при реализацията на "Южен поток".

Не се споменава нищо и за подновените руски претенции за собственост в българския държавен холдинг "Булгартабак".

Станишев посочва, че по време на визитата ще се потвърди фундаментът на двустранните връзки – взаимната икономическа изгода в комбинация с идентичната цивилизация, отличните културни, политически и междуличностни контакти.

Той подчертава, че България вижда възможностите, които световната кризата поражда в няколко посоки – във внимателното преосмисляне на връзката между пазара и регулациите, в засилването на ролята на международните финансови институции, и в ускоряването на развитието на новите технологии.

Позицията на България, защитавана в ЕС, е, че диалогът между Съюза и Русия трябва да е активен, а партньорството – комплексно и дългосрочно. Защото единствено съвместната работа ни дава шанс да се справим с проблемите, пред които сме изправени. В тази кризисна ситуация ЕС показа, че по-тясното обединение на основата на транснационални правила е правилният път. Дори и за скептиците стана ясно, че ЕС, със своите регулиращи органи, с общия си пазар и механизмите за общи действия, може да е движещата сила на глобализацията, основава на ценности и правила, казва Станишев в интервюто, цитирано от правителствената пресслужба.

По повод предстоящата енергийна Среща на върха в София Станишев отново лансира амбицията България да се превърне в енергиен Давос. Всички споделяме необходимостта от прагматичен диалог по енергийните теми и амбицията на България е да бъде конструктивен и активен участник в този диалог и да допринася за общата енергийна сигурност на ЕС, пояснява той.

Пред ИТАР ТАСС премиерът подчертава, че туризмът е приоритетен отрасъл в българо-руските отношения и се влияе благоприятно от фактори като езиковата и географската близост, модерните курорти и добрият туристически продукт, които България предлага, както и от конкурентните цени, които са от особено значение по време на финансова криза.

Българското правителство прилага систематични мерки за облекчаване на визовия режим за руските граждани, в тази насока се наблюдава определен прогрес, казва Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?