Русия е бомбардирала използвана от САЩ база в Сирия

Въздушните удари са задълбочили разделението във Вашингтон около отношенията с Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е бомбардирала база, използвана от САЩ и Великобритания в Сирия. Това съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски военни и разузнавателни служби.

Според изданието тези удари са част от кампания, с която Москва се опитва да окаже натиск върху Вашингтон да се съгласи за по-близко сътрудничество във въздушното пространство на Сирия.

Само 24 часа преди въздушните удари британски контингент от около 20 войници от специалните части е бил в базата "Ат-Танф", разположена на границата с Йордания в юго-източната част на Сирия. Великобритания обаче отказала да коментира информацията.

Изданието посочва, че според американски военни и разузнавателни източници след първите руски удари, САЩ са казали на руснаците, че базата се използва от тях и не трябва да се атакува. Само час и половина по-късно обаче руснаците предприели нови удари.

Американците се опитали да влязат във връзка с руските пилоти на уговорените между военните на двете страни честоти за връзка при екстренни ситуации, но те не отговорили.

Впоследствие първото обяснение на руснаците било, че са помислили, че базата се ползва от "Ислямска държава". Американските военни и разузнаването отхвърлили това обяснения, тъй като базата била укрепена по специфичен начин, който не е характерен за ислямистската организация и се използва само от американците и британците.

Последвало ново обяснение – че ударът бил разрешен от йорданците. След като станало ясно, че Йордания не е давала никакво разрешение, последвало трето обяснение: че руското военно командване в Латакия не могло да отмени повторната бомбардировка, тъй като американците не предоставили точни координати.

При руските удари са загинали четирима души от сирийската опозиция.

Рискът да бъдат убити американски и британски военни засили опозицията срещу разбирателството с руснаците в Пентагона и ЦРУ. Опасявайки се от засилване на американското военно участие в Сирия обаче, Белият дом и Държавният департамент решили да направят компромис.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отклони въпросите за подобен инцидент. Попитан знаят ли в Кремъл за него, Песков отговори: "Не, не знаят. И в този случай няма какво да коментирам вестникарски статии“. "Това е въпрос, който трябва да бъде зададен в Министерството на отбраната“, допълни Песков.

Временното споразумение, постигнато от държавния секретар Джон Кери в Москва миналата седмица въпреки възраженията на Пентагона и ЦРУ, предвижда бившите противници от Студената война да обединят сили за удари срещу групировката Фронт ан Нусра, филиал на Ал Каида на Сирия. САЩ ще отслабят международната изолация на Москва, а Русия ще спре въздушните удари срещу подкрепяните от САЩ бунтовниците и ограничи сирийските ВВС.

Все още руски и американски експерти водят разговори за обозначаването на области, където руснаците ще се нуждаят от одобрението на Вашингтон, за да предприемат въздушни удари.

Защитниците на сделката в Белия Дом и Държавния департамент казват, че тя ще позволи на САЩ да атакуват Фронт ан Нусра в области, в които досега не можеха, тъй като в тях бяха разположени руски части. Освен това тя ще осигури защита на американските съюзници в райони, в които руснаците и сирийците провеждат въздушни кампании.

Критиците на сделката в Пентагона и ЦРУ заявиха, че Белият дом е отстъпил пред бабаитството на Русия и се съмняват, че Москва ще се придържа към рамките на споразумението. Според тях САЩ трябва да се конфронтират по-пряко с руснаците, докато Белият дом и Държавният департамент се притесняват, че така може да се изостри насилието в Сирия.

След намесата си на страната на сирийския президент Башар Асад през септември руснаците проведоха стотици набези срещу подкрепяните от САЩ бунтовници, което засили недоволството на САЩ.

Източници близки до държавния секретар Джон Кери съобщиха, пише "Уолстрийт джърнъл", че той споделя скептицизма на военните и разузнаването за руските намерения и затова е настоял за клауза, която да позволи на Вашингтон едностранно да прекратява сътрудничеството с Русия, ако започнат нови въздушни удари срещу подкрепяните от САШ бунтовници.

Въздушните удари срещу базата в Сирия засилиха разделението в американската администрация. Според военните и разузнаването те показват, че не може да се има доверие на Москва. Според другата страна ударите свидетелстват за това, че отказа от сътрудничество с руснаците носи рискове, пише американският вестник.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?