Русия е европейски лидер по пренаселеност, смъртност и самоубийства в затворите

"Съветската система ГУЛАГ все още живее и процъфтява в Русия“

Русия е европейски лидер по пренаселеност, смъртност и самоубийства в затворите

Русия е европейски лидер по смъртност и самоубийства сред лишените от свобода според годишния доклад на Съвета на Европа за условията в затворите, пише в сряда руският вестник "Комерсант".

Авторите на документа са открили в Русия най-пренаселените в сравнение с европейските страни места за изтърпяване на наказания, най-висока смъртност и най-много самоубийства сред затворниците. Русия е начело сред държавите на континента и по дял на осъдените за наркопрестъпления (25 на сто), а делът на затворените за убийства (27,8 процента) е по-голям само в Албания (39,4 на сто).

Според доклада, изготвен от Университета в Лозана, през 2015 г. във федерацията са излежавали присъди 642 500 души, включително близо 35 000 жени и 1700 непълнолетни. На 100 000 жители са се падали 439,2 лишени от свобода - почти четворно повече от средното за Европа.

По дял на жените затворнички (8,1 на сто при средно 5,2 на сто за Европа) Русия е на трето място след Андора и Лихтенщайн.

Европейският съд по правата на човека неведнъж е разглеждал искове за неоказване на медицинска помощ на затворници в Русия и е откривал нарушения на правото на живот и правото да не бъдат третирани жестоко, припомня юристката на правозащитния център "Мемориал" Татяна Глушкова.

Като причини за нискокачествените медицински грижи в руските затвори тя сочи недостига на квалифициран персонал, липсата на лекарства, включително против разпространени из лагерите болести като ХИВ и туберкулоза.

Според правозащитници, цитирани в "Комерсант", броят на ефективните присъди в Русия трябва да се намалява, а спестените средства за издръжка на лагери да се разходват за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

През декември 2016 г. руското правителство одобри концепция за федерална целева програма "Развитие на наказателно-изпълнителната система" до 2025 г., отбелязва "РБК".

В рамките ѝ се предвижда проблемът с пренаселените затвори в Русия да бъде смекчен чрез изграждането на 11 изолатора, 14 режимни блока към следствените изолатори и 4 общежития в изправителните колонии. За осъществяването на програмата ще са необходими според инфлацията и текущите нужди по места от 54,9 до 167,2 милиарда рубли.

Най-много невинно осъдени в Русия излежават присъди "по политически мотиви, при все че у нас няма политически членове" в закона, заявява в интервю за "Московский комсомолец" правозащитничката Олга Романова.

Мнозина според нея "лежат незнайно защо", осъдени по член за "разпалване на омраза или вражда, също и унижаване на човешкото достойнство". Други имат присъди за публични призиви към осъществяване на екстремистка дейност - често пъти фактически за репостване или лайкване на материали в интернет.

Романова припомня нашумял случай с гражданския активист Илдар Данин, лежал според нея незаконно зад решетките няколко месеца за единични протести и неотдавна освободен.

"Огромен дял от такива дела, съшити с бели конци, е свързан с наркотици - на един подхвърлили забранени вещества, на друг му направили провокация . . .", добавя тя.

Правозащитничката споменава в тази връзка и присъдите за икономически престъпления в Русия. В момента подсъдими или следствени са 3700 руски бизнесмени, отбелязва в интервю за същото издание омбудсманът по правата на предприемачите Борис Титов. "Бизнес планът за хвърляне в затвора е преизпълнен", констатира в заглавие "Московский комсомолец".

Няма никакви предпоставки за подобряване на положението в руските затвори, коментира пред "Ведомости" Сергей Петряков, директор на правозащитната организация "Зона на правото".

Системата за изтърпяване на наказанията в Русия си остава практически автономна, няма намерение да се променя и само иска допълнителни средства от бюджета. Потокът от дела за изтезания по лагерите показва, че съветската система ГУЛАГ все още живее и процъфтява в Русия, заявява експертът пред вестника.

Споделяне

Още от Свят