Русия е изхвърляла ядрени отпадъци в Балтийско море

В началото на 90-те години Русия е изхвърляла ядрени отпадъци в Балтийско море. Това съобщи ББС, като се позовава на информация на шведска телевизия.

Става дума за радиоактивни материали от руска военна база в Латвия, които били изхвърлени в шведски териториални води. При това, както отбелязва ББС има вероятност шведското правителство по онова време да е знаело за изхвърлянето на тези материали и да не е направило нищо.

Балтийско море се смята за едно от най-замърсените морета на света. Заради това, че морето е почти затворено, токсичните вещества, озовали се в него, трудно могат да се излеят оттам, и това го прави по-податливо на замърсяване. Учени дори предупреждават, че след като години наред руски градове и руски промишлени предприятия изхвърляха боклука си във водите на Балтийско море, сега има опасност то се превърне в мъртво море.

Този риск очевидно е още по-голям от подозираното, след като стана ясно, че към всички тези градски и промишлени отпадъци в Балтийско море са се прибавяли и изхвърляните от руските военни ядрени отпадъци и химически оръжия.

Според шведската телевизия руски кораби са отплавали през нощта от военната база в Латвия, за да хвърлят контейнерите с радиоактивните материали във водите на Швеция.

Сегашното шведско правителство иска политиците, които са били начело на страната по времето на тези скандални факти, да дадат обяснения пред обществото защо не са направили нищо, за да намерят мястото, на което са били хвърлени контейнерите.

Следващата седмица високопоставени представители от страните, които имат излаз на Балтийско море, в това число и Русия, ще се съберат на среща на върха в Хелсинки, във

Финландия, за да обсъдят как да спасят морето си. Но новите разкрития за изхвърлените в Балтийско море ядрени отпадъци ще се превърнат в повод Русия да дава доста обяснения на срещата на върха, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят