Русия е на крачка от излизане от договор за ядрените оръжия със САЩ

Русия е на крачка от излизане от договор за ядрените оръжия със САЩ

Русия вече е на крачка от излизане от ключов договор за ограничаване на ядрените оръжия със САЩ, след като днес Държавната дума прие с абсолютно мнозинство от 417 гласа, внесеният от руския президент Владимир Путин законопроект за прекратяване на участието в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г., съобщиха информационните агенции.

Стъпката бе предприета, след като през февруари САЩ изпратиха уведомление за намерението да се изтеглят от ДРСМО след шест месеца, ако Русия не започне отново да го спазва. Русия отрече да го е нарушавала и на свой ред обвини САЩ, че не го спазват.

Путин предупреди САЩ да не разполагат нови ракети в Европа, като каза, че Русия ще отговори с разполагане на най-нови ракетни системи, способни да достигнат мишените си за много кратко време.

Приетият от Думата закон трябва да влезе в сила от деня на официалното му публикуване. Съветът на федерацията - Горната камара на руския парламент, може да разгледа закона на заседание на 26 юни, отбелязва ТАСС.`

Споделяне

Още по темата

Още от Свят