Русия е нанесла нова серия въздушни удари в Сирия

Най-малко 39 цивилни граждани са загинали от началото на атаките

Русия е нанесла нова серия въздушни удари в Сирия

Нова серия въздуши удари е нанесла руската бойна авиация по цели в Сирия, съобщават световните информационни агенции в събота.

Неназован сирийски военен представител съобщи пред сирийската държавна телевизия, че руски военни самолети са атакували „Ислямска държава” в Централна и Северна Сирия, предаде АП, цитирана от БТА.

Според информацията при „концентрирани и прецизни” въздушни удари е разрушен команден център в намиращия се в Централна Сирия град Латамна и са поразени позиции в районите на Джиср аш Шугур и Маарет ан Нуман на северозапад.

Няма данни за използвана противовъздушна отбрана срещу самолетите на Русия и всички цели се поразяват независимо от метеорологичните условия и часа от денонощието, съобщи по-рано руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

По-рано в събота Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че руската авиация е нанесла удари през изминалата нощ и срещу позиции на „Ислямска държава” близо до Рака, крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия, предаде АФП.

„Ислямска държава” контролира напълно провинция Рака, чийто едноименен административен център се възприема като „столицата” на джихадистката групировка. Рака е нейната главна крепост от 2013 г.

В четвъртък руската авиация за първи път насочи удари срещу провинция Рака, след като ден по-рано започна операциите си в Сирия, отбелязва АФП, добавяйки, че Русия продължава да твърди, че взема на прицел „Ислямска държава” и сирийския филиал на Ал Кайда, но поне някои от ударите изглежда са поразили подкрепяни от Запада бунтовнически фракции, отбелязва АП.

През последните четири дни, в които руската бойна авиация развива военната си кампания в Сирия, са загинали най-малко 39 цивилни граждани, съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права. По данни на ръководителя му Рами Абдурахман сред жертвите са и 14 екстремисти – 12 от „Ислямска държава“ и двама от свързания с Ал-Каида Фронт Ал- Нусра.

Споделяне

Още от Свят