Русия е окончателно изключена от параолимпиадата в Рио

Русия е окончателно изключена от параолимпиадата в Рио

Русия остана без отбор за параолимпийските игри в Рио де Жанейро през септември заради разкритията за организираната от Кремъл държавна програма за прикриване на допинга сред спортистите, съобщи "Ройтерс". Решението е на Спортния арбитражен съд в Лозана и означава, че общо 267 руски параолимпийци с квоти за Рио няма да участват в Игрите.

В началото на август Международният параолимпийски комитет наложи тежкото наказание за целия отбор на Русия за параолимпиадата. То беше много по-тежко от това на Международният олимпийски комитет (МОК), който извади целия лекоатлетически отбор на Русия заради аферата, но все пак допусна близо 2/3 от руските спортисти без увреждания.

Спортният арбитражен съд реши, че при налагането тежката дисциплинарна мярка параолимпийският комитет не е нарушил своите правила и процедури. Съдът обяви, че решението на Международният параолимпийски комитет е "пропорционално" предвид допуснатите нарушения, а Русия не е предоставила данни, които да оборват представените доказателства.

"Въпреки че ние сме доволни от решението на съда, това не е ден за тържество, защото изпитваме съчувствие към руските параолимпийци, които ще пропуснат Игрите в Рио. Това е тъжен ден за цялото параолимпийско движение, но се надяваме и ново начало за него", коментира председателят на Международния параолимпийски комитет Филип Крейвън. Той изрази надежда, че присъдата ще послужи за катализатор на промяната в Русия.

Руският министър на спорта Витали Мутко коментира, че решението на съда е незаконно и политически мотивирано. "Онези органи, които бяха призвани да защитават параолимпийците, сега ги наказаха вместо това", каза той, цитиран от ТАСС.

Решението на Спортния арбитражен съд може да бъде обжалвано пред Швейцарския федерален съд. Най-висшата съдебна инстанция в страната обаче не може да се произнася по доказателствата, а само да отмени присъдата заради допуснати процесуални нарушения от спортния арбитраж.

"Няма смисъл да отхвърляме възможността да се обжалва, но всичко вече е решено", каза Мутко.

Въпреки че параолимпийските игри не се следят с голям интерес в Русия, руските параолимпийци са едни от най-добрите в света, коментира "Ройтерс". Агенцията припомня, че тези успехи се случват на фона на разкритията за маргинализирането, с което много от хората с увреждания се сблъскват всеки ден в Русия.

Руските параолимпийци оглавиха класирането по медали в Сочи през 2014 година и останаха втори (зад Китай) в Лондон'2012.

Споделяне

Още по темата

Още от Рио 2016