Русия е получила разрешение да строи православен храм до Айфеловата кула

Русия е получила разрешението на френския президент Никола Саркози да построи православен катедрален храм до Айфеловата кула, пише вестник "Таймс".

Според източници на вестника руското правителство е платило 72 милиона евро за терена, върху който ще бъде построен православен храм с позлатени куполи по подобие на катедралата "Василий Блажени" на Червения площад в Москва.

Съгласието на Франция било дадено след интензивно лобиране от високопоставени руски представители, в това число президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, пише вестникът.

Това ще бъде първият руски православен храм, строен във Франция от времето на династията Романови. Москва не спести никакви усилия, за да спечели правото да купи имота, на който до неотдавна се намираше Френската метеорологична служба и който бе обявен за продан миналата година. Руснаците наеха френска лобистка компания, за да накара французите да разберат едно ясно послание: Кремъл ще сметне продажбата на имота на друг кандидат за "недружелюбен акт", посочва "Таймс".

Руският православен храм в Париж се очаква да бъде готов през 2013 г.

През февруари т.г. стана известно, че Русия е успяла да измести Канада и Саудитска Арабия в проведения търг за терена в центъра на Париж. Москва е предложила най-висока цена. Според руски издания там ще бъде изграден "духовен и културен център".

Според списание Russian Newsweek, Канада е искала да придобие парцела, за да изгради там ново посолство, а Саудитска Арабия е смятала да строи дипломатически офиси и джамия, предназначена само за саудитски граждани.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?