Посланикът Юрий Исаков:

Русия е ”принципно” против намесата във вътрешните работи на Украйна

Недоволни от инвазията се събраха на втори протест пред посолството

Юрий Исаков, сн. БГНЕС

Русия е принципно против намесата във вътрешните работи на Украйна. Ние очакваме, че всички партньори ще се придържат към подобна логика, обяви в неделя руският посланик в София Юрий Исаков в интервю за агенция ”Фокус”.

”Русия винаги е заемала и ще заема ясна и последователна позиция за уреждането на международни конфликти въз основа на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Страната ни иска съществуващите проблеми да бъдат решени чрез мирни и политически средства”, казва руският дипломат.

Неговото изявление е направено на фона на присъствието на руски военни в Крим, обявената пълна мобилизация на украинската армия, както и острите протести на западните правителства, които обвиняват Кремъл в погазване на международните договори.

”Опасно и контрапродуктивно е да се налага на Украйна изборът "или с нас или срещу нас", допълва Исаков.

"Ние искаме да разберем каква ще бъде програмата на новосформираното от Майдан правителство, включително по отношение на стабилизирането на икономиката. Много е важно да се осигурят нормални условия за възстановяване и развитие на страната, което на свой ред изисква незабавно прекратяване на всякакво насилие, възстановяване на закона и реда и националното помирение", коментира дипломатът.

По думите му Русия е заинтересована "да не допусне влияние от радикали и националисти, които в момента явно опитват да свирят първа цигулка” в Украйна.

”Движими от революционни настроения, те взимат решения, които пряко нарушават правата на голяма част от украинската държава. Ние не можем да не се обезпокоим от такива решения като например премахването на Закона за държавната езикова политика, който беше приет след дълъг национален диалог в Украйна. Този документ, в съответствие с изискванията на Европейската харта за регионалните или малцинствените езици, предоставя право на националните малцинства да използват своя майчин език. При това той касае не само руснаците, а и българите, поляците, румънците, унгарците и другите националности, живеещи в Украйна. Сега законът е отменен, във връзка с което Русия, както и България, изрази своето безпокойство", казва посланикът.

Той изрази тревогата на Кремъл и за ситуацията с украинските медии.

”На нас ни е известно за предложението да се забрани на територията на Украйна излъчването от телекомпаниите на тези държави, които не участват в Европейската конвенция за трансгранична телевизия. Приемането на подобно решение би било сериозно нарушение на свободата на словото", отбеляза Исаков.

В същото интервю Исаков обяви, че Москва разчита на засилване на връзките между правоохранителните органи на България и Русия.

Междувременно в неделя се проведе втори протест пред руското посолство в София заради политиката на Москва спрямо Киев. Под засилената охрана от жандармерия протестиращи от "ДАНСwithme” и "Ранобудните студенти" скандираха за изтегляне на руските войски от Крим. Те бяха двайсетина души. В събота също имаше демонстрации пред сградата на посолството.

Споделяне

Още от България