Русия е против политизирането на газопроводите

Русия е против дискриминацията на нейните газови проекти и политизираните на въпроса с третия енергиен пакет на Европейския съюз. Брюксел трябва да има еднакъв подход към проектите за газопровода "Южен поток" и Трансадриатическия газопровод (ТАП). Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков пред руски журналисти в Атина, където е за разговори по повод предстоящото председателство на Гърция от 1 януари 2014 г.

 

Мешков е обсъждал с ръководството на гръцкото външно министерство въпроси, свързани с Третия енергопакет на ЕС, включително и планове за взаимодействие на Русия с Гърция и други страни от ЕС. "Ние сме против постоянно политизиране на този въпрос", посочва руският заместник-външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него нещата трябва да се решават по пътя на икономически и експертни преговори.

 

Според Мешков "Южен проект" отговаря преди всичко на интересите на европейските държави, страните от Южна Европа, чрез диверсифицирането на пътищата на достъп до енергийни ресурси на европейския пазар.

Споделяне

Още от Бизнес