Русия е решена за "Северен поток 2", дори и да бъде санкционирана

Александър Новак

"Северен поток 2" ще бъде изграден, дори ако на проекта бъдат наложени санкции, заяви  министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред журналисти в Милано във вторник вечерта, цитиран от агенция ТАСС

"Надяваме се, че (на проекта) няма да бъдат наложени санкции. Дори обаче това да стане, проектът ще бъде изпълнен. Полагането на тръбите вече започна", допълни Новак, уточнявайки, че засега изграждането на тръбопровода върви по план.

Новак участва в срещата на високо равнище на лидерите на световната енергетика, която се провежда в Милано.

САЩ се обявяват против строежа на "Северен поток 2" и полагат усилия проектът да бъде блокиран. По-рано Новак каза, че това може да е свързано с опитите да се увеличат доставките на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руското синьо гориво от газопроводи, отбеляза ТАСС.

Американският закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции", който бе приет миналата година, предвижда възможността да се вземат едностранни ограничителни мерки, включително и спрямо фирми, участващи в изпълнението на проекта "Северен поток 2".

На среща в края на миналата седмица между руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц Европа бе призована от Путин да не проявява слабост по въпроса с участието си в проекта "Северен поток 2", както България направила с "Южен поток" и сега съжалявала, Курц пък каза, че европейските партньори в проекта запазват интереса си за участие в него.

"Северен поток 2" дублира трасето на сегашния газопровод "северен поток" по дъното на Балтийско море от Русия до Северна Германия. Капацитетът му се планира да е 55 млрд. куб. метра газ годишно, стойността се оценява на 9.5 млрд. евро, а пускането в действие на газопровода е планирано до края на 2019 г.

В момента проектът се реализира от компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2), чийто единствен акционер е руският монополист "Газпром". Плановете са след получаване на всички разрешителни в компанията да влязат в капитала с по 10 на сто германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), австрийската "О Ем Ви" (OMV), френската "Анжи" (Engie) и англо-холандската "Шел" (Shell).

Новак съобщи още, че морската част на газопровода "Турски поток" е готова на 85% и заедно със сухопътното трасе ще бъдат готови до края на 2019 г.  и ще започне да се транспортира суровината.

Строежът на "Турски поток" започна през май 2017 г. Морският участък е с дължина от 930 км по дъното на Черно море от Русия до крайбрежието на Турция. Построяването на първата тръба, която ще захранва само турския пазар, беше обявено за приключено. Втората тръба, която също ще е с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно, включва и сухопътно трасе от 180 км. Тя трябва да стигне до Южна и Югоизточна Европа и в края на май руският президент Владимир Путин каза на българския премиер Бойко Борисов, че се е разбрал с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган "Турски поток" да завие към България.

Все още обаче нищо не е решено официално, а преди време вицепрезидента на "Газпром" Александор Медведев каза, че в момента се обсъждат два варианта за сухопътното трасе според изискванията на Европейския съюз. Като потенциални пазари той назова Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Александър Новак каза още, че паралелно се обсъжда още един проект за тръбопровод по дъното на море – "Посейдон", но решение за него все още не е взето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?