Русия е започнала бойни маневри със самолетоносач в Средиземно море

Руски военни самолети и хеликоптери са започнали учебни полети над Средиземно море, каза говорител на бойния флот на Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят Вадим Серга съобщи пред руската агенция Интерфакс, че в ученията участва самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" от Северния флот на Русия. По думите му в ученията се отработва поразяване на въздушни цели и друга бойна техника.

Серга не споменава за противопоставянето между Русия и Украйна заради намесата на руски бойни части в Крим, посочва Ройтерс. Агенцията припомня, че в Черно море пребивава американският ескадрен миноносец "Тракстън" за съвместни маневри с България и Румъния, планирани преди началото на украинската криза.

Триста и петдесет руски въздушни десантчици и военна техника бяха успешно стоварени тази нощ в Арктика за пръв път в историята на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Десантен батальон, хвърлен от самолети Ил-76 с управляеми парашутни системи "Арбалет", се приземи успешно на остров Котелни от архипелага Новосибирски острови.

Както предвиждаше сценарият на учението, условният противник посрещна с огън десанта, срещу който изпрати мобилни отряди със снегоходи и парапланери. Десантчиците обаче успяха за 40 минути да "унищожат" тези сили и да изпълнят поставената задача - "превзеха" летище и поеха контрола върху неговите системи за управление. След по-малко от час площадката бе готова да приеме самолети от руската военнотранспортна авиация, носещи тежки въоръжения, разказа подполковник Евгений Мешков, говорител на руските Военновъздушни войски.

Изпълнение на учебно-бойни задачи в непозната местност включват и маневрите, започнали в редица региони по границата с Украйна с цел проверка на боеготовността на сухопътните войски, става ясно от съобщение на министерството на отбраната в Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?