Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия е затвор за народите

0 коментара

Какво означава за вас намерението на Москва, обявено след кървавия край на заложническата криза в Северна Осетия, че ще нанася удари по бази на всички терористи по света?

Аз намирам за много неумно това заявление. По същество става дума за конкретен държавен бандитизъм. Съществува международно право, но Русия сега обявява, че тя е над международното право, че тя може да наказва и санкционира всеки, когото пожелае. Според мен, това е закон на джунглата, това е съвършено бандитско отношение към проблема.

Съществува ли конкретна опасност това заявление на Руския Генерален щаб да се превърне в непосредствена заплаха срещу руската емиграция по света?

Да, разбира се. Когато страната застава на откровено престъпен път и обявява подобни намерения, това означава, че тя ще започне да преследва по същия начин и противниците на режима сред емиграцията.

В момента Русия става все по-непредсказуема от една страна, а от друга - вътре в страната се въвежда истински затворнически режим. Онзи ден беше отстранен от длъжност редакторът на в. "Известия" не защото е казал нещо лошо, а защото е публикувал фотографии. Истина ли са тези фотографии? Истина са. Представете си, вие сте журналист, публикувате фотографии на това, което се е случило и заради това ви свалят от длъжност. Ако сте направил някакъв фотомонтаж и това е някакъв фалш, разбирам. Но него го уволняват, изхвърлят го от работа пред очите на цял свят, защото е публикувал истината. Накъде отива такава страна?

Използвам случая да обърна внимание върху една подробност, на която никой не обръща внимание. С какво се различава президентът Путин от цялото останало население на Русия? А той се отличава. Всеки мъж в Съветския съюз е полагал клетва - да бъде верен до последния си дъх на съветската си родина, на своя съветски народ и на съветското правителство. Получи се така, че целият съветски народ се оказа предател и измени на клетвата. Просто Съветски съюз няма. Никой след това втори път не се е клел - или са се клели на съветското правителство и всички измениха, или идват нови момчета в армията и се кълнат в новата демократична власт в Русия.

Президентът Путин е уникален с това, че той се е клел във вярност към съветското правителство, но измени на тази клетва. Но след това той се закле и като президент на нова Русия. Ето този човек е клетвопрестъпник. Всичко, което той прави, е поведение на клетвопрестъпник, защото измени и на клетвата към Русия.

От военна гледна точка до какви мащаби може да се реализира на практика заплахата на Москва да удря терористични бази по света? Какво означава това и какво разбира Русия?

Работата е в следното: от една страна Русия вече се занимава с това, спомнете си неотдавнашното убийство на Яндърбиев в Катар.

Да, Зелихан Яндърбиев, бивш президент на чеченската република.

Него го убиха руските специални служби. И това, че сега съобщават открито, че ще удрят по терористите. Но това, което те правят, е истински международен тероризъм.

Представете си, че аз и вие вървим по улицата и изведнъж мен ме ухапва куче. Това не означава, че аз трябва да застана на четири крака, да започна да лая и да ухапя това куче. Кучето си е куче, а аз съм човек. Не съм длъжен и не трябва да се държа като куче.

А Русия сега застава на четири крака и започва да лае и обявява, че някакви международни закони за нея не действат, тя се превръща в бандитска страна и ще действа с бандитски методи. Но в Русия дотолкова всичко е прогнило сега, че на нищо разумно не е способна.

Това са обикновени бандитски акции, каквито правеха по-рано, ще правят и сега. Нищо сериозно и нищо от това, което прави Русия, няма да бъде същото.

Аз мисля, че Русия може да продължи да прави сериозни неща - убийството на Яндърбиев беше сериозно престъпление. Те могат да се опитат да убият Ахмед Закаев, да убият Иляз Ахмедов, друг чеченски лидер. Вас да ви убият като емигрант.

Аз съм съгласен изцяло с това, те са способни на всичко, това е престъпен режим и аз не се страхувам да го повторя. Казвам, че те ще продължат да правят това, което правеха и преди. Това, че го казват открито, нищо не променя. Ако те по-рано не убиваха никого, а сега обявяват, че ще го правят, щеше да е новина. Но и те и по-рано убиваха и сега убиват, но сега го съобщават.

Но, от друга страна, погледнете на убийството на Яндърбиев, колко непрофесионално беше направено това.

Непрофесионално, защото те са свикнали, че никога не се разкриват убийците при политическите и поръчкови убийства, които стават в Русия. Затова отидоха да убиват Яндърбиев като се отнесоха изключително небрежно. Отиват зад граница и се отнасят несериозно като си мислят, че никой няма да ги разкрие. Всички работят несериозно в чужбина - и спецслужбите, и ГРУ, и ФСБ. Всички те са прогнили, но ние не се страхуваме.

Кажете, в какво е вината и отговорността на руските специални служби за трагедията в Беслан?

Те изцяло са отговорни за тази трагедия. Аз не говоря за конкретни детайли, какво точно се е случило, кой започнал първи и т.н. Но преди всичко, ако имате сграда, в която се намират деца като заложници, вие нямате никакво право за стреляте срещу тази сграда, след като там има невинни хора. Нямате право на това. Обкръжете сградата. Ако отвътре се стреля, отдръпнете се, скрийте се, но нямате право да стреляте. При това - да стреляте с гранатомети и какви ли не други тежки оръжия.

Нека погледнем обаче много по-широко на проблема. Сигурно си спомняте ситуацията, когато съществуваше Съветският съюз. Всяко национално-освободително движение биваше поддържано от Съветския съюз - всякакви африканци, които искаха национално освобождение, биваха подкрепяни. Веднага от Съветския съюз към тях тръгваха пари, оръжия, военни кадри - каквото е необходимо и където и да е - дори в Антарктида. Ние, като Съветски съюз винаги сме подкрепяли национално-освободителното движение.

И ето, сега има национално-освободително движение в Чечня. Защо не го поддържат и него?

У нас в Русия хората се гордеят, ходят с ордени, казват "Аз съм бил интернационалнист, аз съм бил в Ангола, воювал съм във Виетнам и къде ли не, за да помагам на народа да си получи свободата".

Ето, защо не им дадете свободата? Руският народ, според мен, който съм руснак и ми много болезнено да го кажа, е народ от роби.

Имаше един генерал Дудаев. Той искаше да узакони независимост на Чечня, при нас в Москва беше известно, че чеченската мафия е изключително силна. Тя контролираше наркотиците, проституцията, беше много силна. Изведнъж се появява ген. Дудаев, който казва: Чечня се отделя и става независима. Дудаев съобщи на Русия: вие сте свободни, ние се отделяме, няма да ви тормози чеченската мафия. Москва трябваше да постави златен паметник на Дудаев и да се отдели от Чечня, за да не бъде повече подвластна на чеченската мафия.

Какво направиха руснаците? Вдигнаха се да защитават на всяка цена Чечня да остане част от Русия!.

Питах толкова много хора за какво искате да живеете с тях, ако ги смятате за бандити.

Отговорът беше: Нищо не разбираш. Там има нефт. И тук аз наистина нищо не разбирам. Разбирам на българите да е нужен нефт. На немците - също разбирам. Но на руснаците за какво им е нужен нефт? Русия произвежда повече от всички в света нефт. И питам пак: момчета добре ли ви е, че така или иначе имате най-много нефт от всички в света? За този нефт Абрамович купи английски клуб, или някой иска да купи "Манчестър юнайтед", може би?

Разбирам, че някой много иска да има чеченския нефт, да си купи "Селтик", "Манчестър юнайтед" или може би някой иска да си купи някакви малки футболни клубове. Ето, аз живея в Бристол, имаме два малки клуба, но са добри. И питам: за какво воювате? Русия произвежда повече газ от всички в света, произвежда повече злато повече от всички в света, огромно количества елмаз, алуминий. Нима от това ви става по-добре?

Работата е в това, че тази война няма край, той не се вижда.

Тази война никога няма да има край.Това е прокълната война. Всяка армия има свои цели, ако войната е нормална. Ето, германската армия получава задача да завземе Сталинград, но не успява да я изпълни. Или задачата на руската армия е да се вземе Берлин и се изпълнява.

Но, ако например, отивате в Ирак да речем. И не знаете там кой е приятел и враг, ходите из Ирак и не знаете в каква страна живеете, колко време ще ви трябва, и какво ще правите. В тази ситуация изгоря Бонапарт в Испания. Това е партизанска война. В такава ситуация изгоря Хитлер в Югославия, а и не само там - в цяла Европа. В такава ситуация съветската армия изгоря в Афганистан.

И ето сега, повтаряме всичко в Чечня. И ми казват, че нищо не разбирам: "Ако на чеченците дадеш свобода, то всички ще поискат свобода".

И тук аз казвам: "Момчета, който говори така, той признава, че Русия е затвор на народите. Той признава, че всички, които сега гласуват 90 процента за Путин, ще се разбягат, ако им дадат свобода. Това е много смешна ситуация. Всички обичаме Путин и гласуваме за него, но само да ни дадат свобода, всички ще се разбягаме.

Ако разсъждавате така, значи вие признавате, че тази страна се държи върху кръв, заплаха и насилие. Така държахте целия комунистически блок и той се разпадна. Така държахте Съветския съюз, и той се разпадна. Така искате да държите Русия, но тя ще се разпадне, тъй като хората не желаят да живеят така.

Благодаря Ви за този разговор.

Дано България процъфтява, дано ви подмине тази терористична война, която Русия възнамерява да води срещу целия свят. Мир и щастие на България желая!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.