Русия гледа с тревога на разширения Европейски съюз

Присъединяването към Европейския съюз на държави, които преди бяха сателити на Съветския съюз, предизвиква сериозна тревога в Москва.

Страховете на руснаците са както практически, така и емоционални.

На масово равнище, широкоразпространено е схващането, че в Европа се появява нова "стена", която разделя все по- проспериращата "нова Европа" от Русия, както и от нейните съюзнички Беларус и Украйна.

В Русия съзнават, че разширяването на ЕС на изток ще има много по- сериозно непосредствено влияние върху Русия, отколкото разширяването на НАТО, което беше в центъра на руската политика приблизително от времето, когато падна комунизмът.

Руската реторика към НАТО не се промени много, като министърът на отбраната дори напоследък заплаши в отговор на алианса да засили руския ядрен арсенал.

В частни разговори обаче руските официални представители са по- спокойни по отношение на НАТО, но са обсебени от мисълта за икономическите последствия от разширяването на ЕС.

В краткосрочен план, процесът вероятно ще предизвика икономически трудности за Русия. Съседните държави - ключови пазари за руските стоки - ще бъдат задължени да въведат европейските квоти и тарифи.

Това може да навреди на руския износ в региона, като най-сериозно ще бъдат засегнати селскостопанските продукти и металите, които заемат важно място в експорта на Русия.

Русия поиска милиони евро компенсации, за да се справи с търговските загуби. Такива обаче няма да има.

Русия и ЕС си взаимодействат на много фронтове и отношенията са институционализирани в забележително голям брой работни комисии и междудържавни споразумения.

Но някои руснаци усещат, че Европа гледа на Русия като държава втора категория - нещо като източник на евтина енергия. И в двете страни остават реални напрежения.

През февруари ЕС разпространи политически документ, който представя отношенията ЕС - Русия като близки или дори надминали тези от времето на постсъветския период.

Сред факторите, посочени от ЕС, са нарушенията на човешките права в Чечения, явното отстъпление от демокрацията в Русия, както и отказът на Москва да подпише Протокола от Киото.

Руските либерали са щастливи, че Европа се събуди и осъзна факта, че Русия не е либерална демокрация. Те бяха разочаровани от явното нежелание на европейските лидери да говорят за методите на Путин, които, според тях, са авторитарни.

Драматично повишавайки залозите, по-рано тази година Русия каза, че няма да се съгласи за разширяване обхвата на Споразумението за партньорнство и сътрудничество между Русия и ЕС върху новите страни - членки, докато ЕС не отговори на нейните тревоги.

Някои от тях бяха излагани и преди, като настояването ЕС да направи повече за защита на правата на етническите руснаци в Балтийските републики.

Някои от претенциите обаче бяха нови, като това Русия да се радва на безвизов режим при пътуванията на нейни граждани в ЕС и в отговор беше полята със студен душ от Европа.

Трудностите с ЕС станаха повод за редица промени в начина, по който се развива руската външна политика.

Досега Русия предпочиташе се разбира директно - и обикновено изолирано - с Лондон, Париж или Берлин.

Тази политика предизвикваше подозрения в Централна Европа, че Русия може да се опитва да играе с големите страни - членки срещу новите, по-малки държави, където антируските настроения остават силни.

Споделяне

Още от Свят