Русия гони трима литовски дипломати

Русия експулсира във вторник трима литовски дипломати, след като месец по-рано Литва нареди на трима руски дипломати да напуснат страната.

Литовският шарже д'афер в Москва бил привикан в руското външно министерство, за да бъде уведомен за решението на Москва. Според руското дипломатическо ведомство изгонените литовски дипломати извършвали "дейност, несъвместима със статута им" - обичайния евфемизъм за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

Литва изгони руските дипломати по същото обвинение, а Русия предупреди, че възприема това като "неприятелски акт", който ще провокира реципрочен отговор.

Литва експулсира тримата руснаци по обвинение в шпионаж и опит да придобият секретна информация, свързана с разширяването на НАТО и ЕС.

Освен това Литва изтъкна, че дипломатите са се опитвали незаконно да влияят на приватизацията и да придобият информация от парламента за обвиненията срещу литовския президент Роландас Паксас.

Паксас е изправен пред процедура на импийчмънт в парламента, след като бе обвинен във връзки с руската мафия. Вотът по процедурата се очаква през април.

Литовският Конституционен съд също трябва да излезе с решение дали президентът е нарушил основния закон.

Паксас твърди, че е невинен и независимо от огромния натиск отказва да се оттегли от поста.

Бившата съветска република Литва, която в понеделник се присъедини към НАТО заедно с още шест държави от Централна и Източна Европа, има нелеки отношения с Русия, която стана изключително нервна заради разширяването на пакта на изток.

В Москва особено раздразнение предизвика решението натовски самолети да патрулират въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония веднага след 29 март, когато трите държави официално станаха членки на пакта.

Руският министър на отбраната Сергей Иванов предупреди, че това може да накара Москва да преразгледа военното си планиране, включително и засилване на ядрения арсенал.

Споделяне

Още от Свят