Русия готова да даде отсрочка на България за АЕЦ "Белене"

Русия готова да даде отсрочка на България за АЕЦ "Белене"

Държавната корпорация "Росатом" е готова да обсъди продължаването на споразумението за строителство на АЕЦ "Белене", след като получи позицията на България за проекта, съобщи пред журналисти шефът на "Росатом" Сергей Кириенко, предаде в петък Интерфакс.

Изявлението му идва по повод обмислянето от страна на България искане на ново удължаване на срока за вземане на окончателното решение на правителството за съдбата на ядрената централа. Краят на сегашния кръг от преговори по цената на ядрения проект изтича след десетина дни - на 31 март. Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вече заяви, че на консултанта HSBC му трябва още време, за да приключи пълния си анализ за рентабилната цена на ядрения строеж, потенциалните пазари на произвежданата в нея електроенергия и възможностите за привличане на нови инвеститори, след като българското правителство е категорично, че "българо-руски проект няма да има".

 

"При изпълнение на взаимните условия може да се обсъжда продължаване, но след получаване на българската позиция", казал той, като пояснил, че "Росатом" трябва да знае доколко българската страна иска да продължи споразумението, защо, и също къде са гаранциите, че към края на действието на новото допълнително споразумение всички задължения ще бъдат изпълнени.

 

Кириенко отбеляза, че българските партньори засега не са изпратили своите предложения за развитието на проекта и отново посочи, че "приблизително един път в месеца длъжностни лица в България дават взаимоизключващи се изявления през медиите".

 

"Преди към всяко българско изказване в Русия се отнасяха внимателно, но поради по-горе посочените обстоятелства днес на тях, на практика, престанаха да им обръщат внимание", допълни Кириенко.

 

Това е вече осмото удължаване, отбеляза шефът на "Росатом". Удивени сме от факта, че такива професионалисти като българските ни партньори две години не могат да добият яснота по проекта", допълни Кириенко.

 

Само преди ден той призова българското правителство най-сетне да вземе каквото и да било решение за ядрения проект, тъй като в "Росатом" се уморили от нерешителността на кабинета в София, и заяви, че неговата компания еднакво спокойно ще приеме както продължаване, така и спиране на строежа, тъй като има накъде да насочи ресурсите си след двойно увеличените си поръчка зад граница.

 

Сега Кириенко посочи, че "разбира се, ние сме много заинтересовани да се намери решение и все пак да го достроим". "Това е важен проект, той е добър, аз сам вярвам в него и съм убеден, че по-добър проект в България няма да има. За тези пари и в такива срокове, при такова ниво на сигурност, никой друг няма да построи атомна станция, както ние можем да направим", каза още шефът на руската атомна корпорация.

 

"Както разбирам причината (за удължаването – бел. ред.) е свързана с консултанта, но ние имаме сигурна информация, че те са завършили своята работа по проекта. Те престанаха да искат от нас материали още през есента на миналата година. Аз не знам какви са техните изводи, на нас те не ни ги показват, но знам, че са приключили работа", заяви още Кириенко.

 

По думите му, в случай на отказ от проекта България може да изкупи вече готовия реактор, но се усъмни в целесъобразността на монтирането му в новия блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като пренасянето на реактора на друга централа може да отнеме 5-7 години. Ако обаче не си плати поръчаното оборудване, руската страна ще си потърси правата в съда и вероятно ще продаде реактора на Турция.

 

 

"В рамките на една-две седмици най-много ние ще имаме много ясен план за разплитане на казуса АЕЦ "Белене", ще го обявим съвсем публично. Решението няма да бъде взето еднолично от правителството, ние ще гарантираме дебати и прозрачност по темата. Трябва да се сложат всички факти на масата, пазарното проучване, дали след 7-8 години ще има търсене на тази енергия в региона и икономическия модел – колко ще струва АЕЦ "Белене" и решението трябва да е прагматично", коментира от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

Русия и България подписаха споразумение за строителство на АЕЦ "Белене" с два блока с обща мощност над 2000 МВ през декември 2006 г., но окончателният договор за строителство до момента не е сключен, въпреки че част от оборудването за централата бе поръчано, а на площадката започнаха подготвителни работи.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?