Русия готова да даде "стимулиращ" кредит за АЕЦ "Белене"

Русия готова да даде "стимулиращ" кредит за АЕЦ "Белене"

"Русия може да предостави икономически обосновани и стимулиращи условия за кредитирането на АЕЦ "Белене", съобщи руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред журналисти в рамките на продължаващата в събота в София среща на върха "Природен газ в Европа. Сигурност и партньорство".

По думите му Москва е готова да предостави на България експортен заем за покриване на плащанията ѝ през 2009 г. по направените поръчки за оборудването за изгражданата от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) централа в България.

Само преди дни Галина Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, собственик на НЕК, която реализира атомния проект, заяви, че се проучват възможностите за получаване на 3.8 млрд. евро заем от Русия, за което обаче са нужни допълнителни държавни гаранции. Те са поискани, но могат да бъдат заложени едва в бюджета за 2010 г.

НЕК разполага вече с 600 млн. евро държавни гаранции, които да послужат пред кредитни институции и доколкото към момента проектът е с изчерпан бюджет е възможно да се прибегне до заеми на части и първият транш за 2009 г. за бъде покрит именно с тези гаранции.

Подобна схема е възможна и в контекста на неофициалните информации, че България преговаря с четири руски банки за кредитирането.

"Получихме запитване по официален път за възможностите за финансиране на проекта, но окончателното решение за условията ще се обсъжда от финансовите органи на двете страни", каза Шматко. Той припомни, че още преди старта на проекта Русия е заложила варианта тя да финансира строежа на АЕЦ "Белене".

Досега обаче българското правителство разчиташе на пазарно кредитиране, но в условията на финансова криза такива възможности няма.

"Независимо от сложните пазарни условия, в които се развива сега АЕЦ "Белене", и условията на несигурност по отношение на финансирането, проектът се придвижва динамично. Никой не смята да прекратява работата, въпреки, че има неопределеност с кои акционери ще се развива проекта", каза още руският енергиен министър. "Чакаме с нетърпение българските партньори да се разберат с RWE за съакционерите", допълни той.

Немският концерн, който бе избран за участие в проекта с 49 на сто, изпадна в сложна ситуация, след като потенциалният му партньор за подялба на дела – белгийската "Електрабел", се отказа от включване. В момента RWE продължава да търси компания, с която да си подели риска за участието в строежа и експлоатацията на бъдещата атомна централа..

Според Шматко по-важното е, че са направени поръчките за оборудването на АЕЦ "Белене" и така са решени съществени въпроси, които могат да окажат влияния върху реализацията на проекта.

Длъжни сме да не допускаме финансовата криза да не повлияе на строежа на централа. Ако спре сега проектът, неопределеонста пред него става голяма, допълни руският енергиен министър. Доколкото пазарът на строителни материали рязко свали цените си, е възможно да не се оскъпи сериозно проектът, допълни той. По думите му разговорите в тази насока между изпълнителя АСЕ и НЕК продължават.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес