Русия готова да договори газова отстъпка за Турция

Русия готова да договори газова отстъпка за Турция

Руско-турското споразумение за изграждане на газопровода "Турски поток" може да бъде подписано в най-близко време. Москва се надява документите да бъдат подготвени за срещата между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 10 октомври по време на Международния енергиен форум в Истанбул, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в неделя в интервю пред турската Анадолска агенция.

Освен това са възобновени преговори за 10-процентовата отстъпка в цената на руския газ, доставян от Русия на Турция. По думите на Новак, сега "Газпром"продава газ на турската държавна компания "Боташ" и на редица частни турски доставчици и цената му се формира в съответствие с договореностите с всички тях.

През 2015 г. "Боташ" внесе въпроса цената на руския газ пред международния арбитражен съд, а първото заседание по делото ще бъде в началото на 2017 година. Има вероятност обаче разногласията да се уредят преди това. "Надявам се, че страните ще стигнат до договореност, която удовлетворява двете страни", каза руският енергиен министър.

Той посочи, че Турция внася 30 млрд. куб. метра руски газ годишно.

Конфликтът за отстъпката в цената на руския газ бе една от причините за забавянето на междуправителственото споразумение за "Турски поток", което отпадна от дневния ред след влошаването на отношенията между Москва и Анкара заради сваления от турските власти руски военен самолет, но отново е актуално след затоплянето на отношенията това лято.

За осемте месеца на т.г. стокооборотът между двете страни е намалял с 40 процента.

Говорейки за изграждането на АЕЦ "Акую" в Турция, Новак подчерта, че в като цяло в този проект ще бъдат вложение 20 млрд. долара инвестиции.


По-рано тази седмица бе съобщено, че Путин и Ердоган са провели разговор по телефона за възможната реализация на проектите "Турски поток" и АЕЦ "Акую".

Международният икономически форум в Истанбул се провежда от 9 до 13 октомври.

Споделяне

Още от Бизнес