Русия готова да доставя газ в Иран през Азербайджан

Владимир Путин президентите Хасан Рохани и азерския държавен глава Ислам Алиев

Руската федерация е готова да доставя природен газ в Северен Иран през тръбопроводната система на Азербайджан, обяви руският президент Владимир Путин след среща в Техеран с иранския си колега Хасан Рохани и азерския държавен глава Ислам Алиев, предаде ТАСС в четвъртък.

"Искам да обърна внимание на това, че независимо от голямото производство на въглеводороди във всяка от нашите страни, има – и това не е никак странно – интерес за доставка на горива един на друг чрез вътрешна логистика", каза Путин след разговорите.

Според него икономически целесъобразно за трите страни е Русия да доставя природен газ до Северен Иран, ползвайки мрежата на Азербайджан. Руският лидер призова Техеран и Баку да си сътрудничат с Москва.

"Добре известно е, че Русия, Иран и Азербайджан са големи производители на въглеводороди, но това не означава, че трябва да се конкурираме. Ние трябва да координираме своите усилия", каза Путин пред журналисти сред края на срещата си с Рохани и Алиев.

Той напомни, че "координацията в рамките на ОПЕК (за намаляване добива на петрол с цел стабилизиране на цената му ) вече е дала своите положителни резултати". "Но това би било невъзможно, ако към инициативата не се бяха присъединили страни, които не членуват в картела", допълни руският президент.

"Същото се случва и в рамките на организациите, производителни на природен газ – сътрудничим си и ще продължим да си сътрудничим", каза още Путин.

Подробности на потенциалните газови доставки в Иран през Азербайджан не се съобщават.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?