Русия готова да плати дълга си към България

Русия е готова да плати дълга си към България в размер на 24,5 млн. долара, каза в петък Стара Загора посланикът на Русия в нашата страна Анатолий Потапов по повод изявлението на финансовия ни министър Милен Велчев, че има забавяне при връщането на борча. Той обаче предложи дискутираната и друг път схема за 50-процентно кешово плащане на дълга и останалата част - във военни доставки.

Посланикът подчерта още, че Русия няма да си търси правата чрез Международния съд в Хага за това, че България използва руските лицензии в оръжейната промишленост, без да заплаща за това. Двете страни от години не могат да се споразумеят за разрешителните, чийто срок е изтекъл. Руската страна настоява да контролира реекспорта на произведеното у нас оръжие и да одобрява страните за износ или България да се плаща за лицензионното право .

От година и половина има активен диалог между правителствата на Русия и правителството, начело със Симеон Сакскобургготски и възходящо развитие на междуправителствените отношения, коментира Потапов. Между 15 и 20 януари българска делегация, водена от строителния министър Валентин Церовски, ще посети Москва, за да развитието на проекта Бургас-Александруполис.

Русия се интересува от завръщането на пазарите и на българските хранителни продукти, които имат високо качество, все още се помнят и са търсени, заяви още руският дипломат. Той допълни, че страната му настоява руските фирми, които кандидатстват за изграждането на АЕЦ "Белене" да бъдат равнопоставени с останалите, а критериите да са качество и цени, а не членство в ЕС или НАТО.

Анатолий Потапов бе в Стара Загора, за да се срещне със Старозагорския митрополит Галактион. Двамата обсъдиха теми относно Българската православна църква, които ще бъдат обсъдени на срещата между българския патриарх Максим и руския патриарх Алексий Втори на 21 януари в Москва. Там патриарх Максим ще получи наградата на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" към Московската патриаршия и 50 000 долара. Сред носителите на отличието са и беларуският президент Александър Лукашенско и българският му колега Георги Първанов. Нашият държавен глава дари паричната сума, която върви с наградата. Патриарх Максим ще е шестият предстоятел на православна църква, отличен с тази награда.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?