След постигане на споразумение между Брюксел, Москва и Киев

Русия готова да пусне газа за Украйна още идната седмица

Европа няма да мръзне тази зима, каза Барозу, Йотингер обеща ЕК ще помогне за изплащането на дълга

"Газпром" и "Нафтогаз" подписаха допълнителни споразумения по газовите доставки, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия може да възобнови газовите доставки за Украйна възможно най-скоро – още следващата седмица, ако бъдат изпълнени всички финансови условия по подписаното късно вечерта в четвъртък споразумение между Европейския съюз, Русия и Украйна за уреждане на газовия спор между двете държави от бившия Съветски съюз.

Постигнатата след месеци преговори сделка между Брюксел, Киев и Москва предвижда осигуряване на газовите доставки за Украйна до края на март 2015 г., след като през юни Русия спря кранчето заради натрупани дългове и спорове по цената на газа в Украйна, която в момента търси по-близки връзки със Запада, отколкото с Русия.

Това заплашваше сигурността и на газовите доставки от Русия за Европа, но постигнато споразумение потушава опасенията за нова газова война, която ще засегне силно европейските държави, част от които, включително България, са почти напълно зависими от руското синьо гориво.

Газът тръгва при превод на 2.21 млрд. долара

Президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи в петък, че вече пускането на газа зависи изцяло от Украйна, която трябва да плати 1.45 млрд. долара, за да покрие част от старите си дългове към руския газов гигант, и да внесе авансово 760 млн. долара за ноемврийските доставки. Според него възобновяването на газовите доставки може да стане до края на следващата седмица.

Документите по споразумението бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси, посочва Франс прес. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Йотингер съобщи, че споразумението за доставките касае периода до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4.6 млрд. долара. Според него Украйна трябва да плати общо 3.1 млрд. долара стар дълг и 1.5 млрд. долара за доставките до април 2015 г. Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, добави Йотингер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Еврокомисарят увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, тъй като ще получи средства от МВФ и от ЕС като се обсъжда и възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС.

След церемонията по подписването на документите Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки.

Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия и определи споразумението като много важно.

Сделката може да е стъпка и за уреждане на военния конфликт в Украйна

"Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", каза Барозу, цитиран от Франс прес.

Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет, посочва Франс прес.

Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ. Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.

"Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер. Той коментира тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови.

От "Газприм" определиха сделката като "компромисна" и допълват, че компанията е "демонстрирала значителна гъвкавост, за да стане споразумението възможно".

Русия увери, че е надежден доставчик за Европа

Руският министър на енергетиката Александър Новак пък увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.

Той поясни, че правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.

За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични

метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, каза пък Юрий Продан, цитиран от ТАСС.

"Тази цена е близка до пазарната и ще позволи да се гарантират стабилните доставки за Украйна и за Европа", каза украинският енергиен министър. Той поясни, че на преговорите не са били обсъждани доставките на газ за Украйна през летния период, посочва ТАСС.

Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5.3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че Газпром през пролетта е продавал газ на Нафтогаз по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.

До края на годината "Нафтогаз" смята за закупи от "Газпром" 4 млрд. куб. м газ.

Споделяне

Още от Бизнес