Русия готова да сътрудничи с ОССЕ за Чечения

Русия изрази готовност да сътрудничи с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и със Съвета на Европа, за да бъде постигнато политическо решение в Чечения и за възстановяването на републиката, предаде АФП.

След среща с българския си колега и председател на ОССЕ Соломон Паси руският външен министър Игор Иванов подчерта, че двамата са обсъдили ситуацията в чеченската република от гледна точка на конкретните насоки, които трябва да бъдат определени от работните групи за Чечения.

От своя страна Паси приветства изразената от Москва готовност да сътрудничи с ОССЕ за Чечения, особено по конкретни проекти.

Русия възнамерява и занапред да сътрудничи активно с ОССЕ, е посочил Игор Иванов.

В същото време американският посланик в ОССЕ Стивън Миникс заявява, че един от най- неотложните въпроси, пред които е изправена организацията, е опитът на Русия да увеличи влиянието си върху бившите съветски републики и други посткомунистически държави.

"Русия прави това по най-непрозрачен начин - в Украйна, на Балканите, в Чешката република, Румъния, България, Грузия", казва посланикът в интервю за Денвър прес. В няколко случая Русия се опита да се наложи отново чрез армията си, но също така се опитва да доминира региона икономически, основно чрез частни и получастни предприятия, включително такива, в които държавната все още има участие, посочва Миникс.

Руският външен министър съобщи, че на срещата с българския му колега са били обсъдени кризата в Приднестровието (в Молдова) и въпроса за военните бази в Грузия, предаде ИТАР-ТАСС. Иванов подчерта, че според Русия ОССЕ ще изиграе важна роля в евроатлантическото пространство.

Според посланик Миникс обаче Молдова е ясен пример на страна, в която Русия продължава да поддържа военно присъствие и продължава да демонстрира нежелание да не се меси в работите на страната.

По отношение на плана за урегулиране на проблема с Приденстровието, изработен от Москва и отхвърлен през декември м.г. от Молдова, посланик Миникс каза, че ОССЕ отхвърля руския план ( известен като план Козак) и го намира за "нереалистичен и пристрастен", но изглежда, Москва няма желание да чуе това.

Запитан дали ОССЕ може да направи нещо по тези проблеми, посланикът казва, че едно от нещата, което ОССЕ може, трябва, необходимо е да направи и прави, е да предизвика вниманието на международната общност към проблемите, с които ОССЕ се сблъсква в отношенията си с Русия.

На заседанието на парламентарния съвет на ОССЕ във Виена миналия ноември Миникс каза, че САЩ имат сериозни резерви към плана на Русия за Приденстровието, които са били споделени и от тогавашния председател на ОССЕ - холандецът Яп де Хоп Схефер. Американският посланик подчерта, че нито ОССЕ, нито САЩ са били включени, нито консултирани в процеса на изработване на плана Козак.

Говорейки за бъдещия механизъм за военни гаранции, той подкрепи холандската инициативата за разполагане на международни мироопазващи сили в Приднестровието след политическото уреждане на конфликта.

Той добави, че подобни сили трябва да има международен мандат, да са наистина многонационални по своя характер и малобройни по численост.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?