Русия готова да строи и новия реактор в АЕЦ “Козлодуй“

Русия готова да строи и новия реактор в АЕЦ “Козлодуй“
Русия има интерес и към изграждането на седми реактор в АЕЦ “Козлодуй“, съобщи пред журналисти вицепрезидентът на “Атомстройекспорт“ Генадий Тепкян. Ако правителството отвори търг за инвеститор в новата ядрена мощност, ние ще участваме, допълни представителят на компанията, която е изпълнител на замразения проект за АЕЦ “Белене“.

Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов заяви, че се работи активно по идеята за изграждане на нов 1000 МВ реактор на площадката на АЕЦ “Козлодуй“ с изцяло нова инфраструктура, защото страната ни има нужда от него. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък съобщи, че ще се търсят американски и европейски инвеститори в новия ядрен проект.

Това е вторият заявен интерес към бъдещия блок, след като в края на миналата седмица специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар каза, че американски фирми имат интерес към атомната енергетика на България, включително за доставка на ядрено гориво.

Директорът на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“ Борис Пеков обаче коментира пред Mediapool, че въвеждането в експлоатация на реактор с американско ядрено гориво ще създаде известни затруднения с бъдещото управление на радиоактивните отпадъци. Причината е, че те са със съвсем различни показатели от остатъците от руското ядрено гориво, използвано за съществуващите хилядници в АЕЦ “Белене“. Това вероятно ще наложи отделното им предварително съхранение, което предполага изграждането на нови съоръжения за целта, каза Пеков.

Освен това, по думите му, американското ядрено гориво е по-скъпо от руското, транспортът допълнително вдига цената и не е ясно как това ще се отрази върху бъдещите цени от новия реактор. Всичко това трябва да е предмет на много сериозен и внимателен анализ, допълни експертът.

Смесената комисия ще гледа енергийните проекти и "брадясали" проблеми

Анонсираният интерес на Русия към евентуален седми блок в АЕЦ “Козлодуй“ идва в навечерието на започналото в четвъртък в София двудневно заседание на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която ще се председателства от Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

На нея ще бъде обсъден замразеният проект за АЕЦ “Белене“, който след отказа на германската RWE от придобиване на 49 на сто в централата се върна в начална фаза на търсене на съинвеститор. В момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) подготвя процедура за избор на консултант, който да проведе търг за инвеститор в централата, на който вероятно ще бъдат дадени около 75 на сто.

Тепкян отново потвърди готовността на Русия да инвестира в АЕЦ “Белене“, независимо дали ще е на 100 процента или само един процент. Той обаче не пожела да се ангажира с конкретни имена на руски фирми, готови да играят за “Белене“ или за седми блок в “Козлодуй“. Засега само от “Росатом“, която е и собственик на “Атомстройекспорт“ (АСЕ), са обявили готовността си да придобият АЕЦ “Белене“.

Представителят на АСЕ каза още, че работата по реализацията на проекта “Белене“ продължава, но в момента усилията са съсредоточени върху придвижването на техническия проект пред Агенцията за ядрено регулиране за одобрение. Напреднала е работата по изготвянето на поръчания реактор, но действително в момента проектът се движи по начин, който да не изисква никакви плащания от страна на България, допълни Тепкян.

На съвместната комисия ще се обсъждат и проектите за газопровода “Южен поток“ и петролопровода “Булгас.Александруполис“. От българска страна ще се изясняват детайли по намерението на “Газпром“ да увеличи двойно капацитета на “Южен поток“, което налага промяна на предишните споразумения по проекта, а за “Бургас-Александруполис“ ще се коментира предложението от наша страна за промяна на споразумението в търсене на по-изгодни за държавата условия, коментира преди два дни министър Трайчо Трайков.

Ще се коментират и “брадясали“ проблеми като оръжейните лицензи за българските фирми и дежурно предявяваните претенции от страна на Москва към имоти на “Булгартабак“ по силата на стари репарации.

Няма да се обсъждат новите газови договори

Със сигурност обаче няма да се разговаря за бъдещите газови договори, които трябва да заменят изтичащите през 2012 г. сегашни договори с трима доставчици, стана ясно от думите на министъра.

Преди повече от месец при срещата му със Шматко в Москва обаче руският енергиен министър заяви, че е разпоредил на “Газпром“ да ускори преговорите и позицията си по исканията на българската страна за сключване на договор само с един доставчик – дъщерната ѝ “Газпром експорт“, и че това ще е тема на сегашните разговори в София.

Според Трайков обаче в момента няма какво да се коментира по газовите договори. Същата е тезата и на изпълнителния директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, който коментира пред Mediapool, че в момента няма никакво движение по газовите преговори.

“От руска страна все още няма отговор по предложния от нас в началото на годината вариант за нов договор“, каза Гогов. В него “Булгаргаз“ предложи включване на банкови гаранции от страна на “Газпром“ в случай на спиране на доставките, както това стана през януари тази година заради споровете с Украйна.

Руснаците са обещали да върнат варианта със своите поправки, когато са готови с тях. От българска страна наскоро е било поискано и цените на газа при вход в България да се определят не на три месеца, както е в момента, а на шест.

Инвеститори обаче се притесняват за свои проекти, свързани с увеличаване на количествата природен газ за страната, тъй като практиката при преговорите с “Газпром“ е те да се проточват поне две години.

Гогов успокои, че няма място за такива страхове, тъй като лично изпълнителният директор на “Газпром“ Алексей Милер е "гарантирал", че независимо как се развиват разговорите с “Булгаргаз“ за новите договори, доставките за страната няма да бъдат прекратявани.

Резултатите от българо-руската комисия, чиито заседания са закрити, ще станат ясни в петък, увериха от МИЕТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?