Русия готова да транзитира газ през Украйна и след 2019 г.

Русия готова да транзитира газ през Украйна и след 2019 г.

Руския е уверила Европейската комисия в готовността си да доставя газ за Европа през Украйна и след 2019 г.,  съобщи говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен, цитирана от руската агенция ТАСС в сряда.

Това е уверил руският министър на енергетиката Александър Новак в телефонен разговор с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович.

"Той изрази готовност Русия да осъществява безпроблемни доставки на природен газ през Украйна след 2019 г.", каза Итконен.

По думите ѝ Шефчович е подчертал необходимостта от запазването на търговски изгодни обеми през украинския маршрут.

Разговора идва ден, след като германският канцлер Ангела Меркел увери украинския президент Петро Порошенко, че съдбата на газопровода "Северен поток 2" завиди от запазването на украинския транзитен маршрут на газ до Европа.

От своя страна президентът на руския газов холдинг "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че никога не е поставян въпросът за отказ от украинския транзит. Но руската ресурсна база е в северната част и в централния газотранспортен коридор просто няма да има ресурс с предишните обеми, посочи той. Затова определеният транзит напълно може да се запази в обема 10-15 милиарда кубични метра, но украинската страна трябва да обоснове икономическата целесъобразност на новия договор за транзита, каза Милер.

Киев обаче отхвърли тази оферта, настоявайки за по-голям обем от предложения от руския холдинг, съобщи Франс прес.

"Страната ни няма да се съгласи с обеми от 10 до 15 милиарда кубични метра, за които спомена ръководителят руската държавна компания", заяви украинският министър на енергетиката Ихор Насалик, цитиран от Интерфакс-Украйна.

По думите му това не е изгодно за Украйна, тъй като за осигуряване на рентабилност на транзита са необходими 40 милиарда кубични метра годишно.

Във връзка с продължаващите консултации между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" в контекста на решението на Стокхолмския арбитражен съд, руският енергиен министър и Шефчович са се споразумели да проведат двустранна среща, датата на която ще бъде съгласувана допълнително, предаде още ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес