Русия готова да вземе дял от АЕЦ “Белене“

Русия готова да вземе дял от АЕЦ “Белене“
Русия е готова да разгледа предложение на България за инвестиционно участие в АЕЦ “Белене“ в случай на продажба на държавния дял, съобщи пред журналисти руския министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от Интерфакс в сряда.

Изявлението идва ден след като българският му колега Трайчо Трайков каза, че държавата е склонна да даде шанс за продължаване на замразения от новото правителство проекти до изясняване на икономическата му ефективност. Изграждането на ядрената централа обаче ще стане без участието на данъкоплатците във финансирането, каза Трайков. Той съобщи още, че се мисли върху нова форма на финансиране на проекта и намаляване на държавния дял в бъдещия оператор на АЕЦ “Белене“ от 51 процента на 20 на сто, като е възможно дори да се допуснат дребни акционери.

От страна на руската компания “Интер РАО“, която е еквивалента на българската НЕК, вече беше проявен интерес в рамките на опитите на другия съакционер в проекта – германската RWE, да си подели риска в договорените 49 на сто, включвайки още един инвеститор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?