Русия готова на директни енергийни доставки за Гърция

Александър Новак

Русия разглежда възможностите да доставя директно горива в Гърция, за да подкрепи възстановяването на икономиката ѝ. Това съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

"Руската федерация е готова да подкрепи възстановяването на икономиката на Гърция чрез разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор. В тази връзка проучваме възможностите за организиране на директни доставки на горива за Гърция в най-близко време", обясни Новак. По думите му това може да стане факт до няколко седмици.

Изявлението му идва на фона на провеждащата се в Брюксел среща на финансовите министри от еврозоната, на която втори ден се обсъжда спасителния план на Гърция, но не се знае дали ще получи подкрепа заради разрива на доверие от страна на Атина сред партньорите ѝ в ЕС.

Така за втори път Русия подава сламки към затъващата все повече финансово Гърция, след като преди време президентът Владимир Путин предложи заем за страната от бъдещата банка на икономическата организация БРИКС, в която членуват Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР.

След подписването на споразумението за строежа на продължението на "Турски поток% през гръцка територия, срещу което Атина ще получи 2 млрд. евро от Русия, но тези предложения от страна на Москва се гледа като на опит Гърция да бъде привлечена в орбитата на Кремъл.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?