Русия готова на преговори с Япония за Курилските острови

Русия е готова да започне разговори с Япония за сключване на мирен договор и прекратяване на спора за принадлежността на части от Курилските острови, стана ясно в сряда от изявление на руския външен министър Сергей Лавров, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

 

"Готови сме да обсъдим всякакви въпроси с нашите японски колеги, включително подписването на мирен договор. Русия е готова да продължи тези разговори. Искаме решение", заяви Лавров.

Изявлението на Лавров идва ден, след като властите в Москва обвиниха японски рибари, че пречат на руските си колеги, които ловят риба в руски териториални води около Курилските
острови.

"Русия иска да прекрати конфликтите с Япония за принадлежността на района, опирайки се на двустранния интерес и на залегналите в Хартата на ООН правила", допълни външният министър.

 

Макар отношенията между двете страни вече десетилетия наред да са мирни, те никога не са сключвали договор, който официално да слага край на военните действия между тях от времето на Втората световна война.

Липсата на съвременен договор, определящ точните граници, пречи на руско-японските отношения, отчасти защото и двете страни имат претенции към четирите най-южни острова от тихоокеанската островна верига.

Островите са под контрола на СССР, а после и на Русия от август 1945 г. През последните години Кремъл засили военното си присъствие на южните Курилски острови, предизвиквайки недоволството на Япония.

Споделяне

Още от Свят