Русия готви авиодоставка за ускоряване на ремонта на VІ блок

Русия готви авиодоставка за ускоряване на ремонта на VІ блок

Предприета е светкавична организация за доставката от Русия на необходимите за подмяна тръби от защитната система на VІ блок на АЕЦ “Козлодуй“, за да може реакторът да бъде пуснат още в първите дни на ноември, съобщиха в сряда от руската корпорация “Росатом“. Компанията е собственик на “Хидропрес“, която е изработила дефектиралите тръби в системата за задействане на защитата на реактора.

1000-мегаватовият блок бе спрян за планов ремонт на 18 септември и по време на рехабилитацията бе открита пукнатина в тръба от системата за защитата на съоръжението. Това наложи проверка на всички такива тръби и при нея са открити подобни дефекти в 31 от общо 61 тръби. Преценено е, че се налага смяната на всички тези елементи от защитата и е поръчана съответната доставка на руския производител “Хидропрес“.

Това ще забави пускането в експлоатация на блока, което по график трябваше да стане в края на октомври. Първоначалните изчисления бяха за удължаване на дейностите по рехабилитацията с около две седмици, във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че изчисленото забавяне е 10-11 дни.

Последва съобщение от “Росатом“, че руската страна е готова да достави необходимото оборудване за VІ блок в най-кратко време.

Генералният директор на “Росатом“ Сергей Кириенко е дал указания доставката да стане още през тази седмица – до 25 октомври. Ръководството на държавната корпорация е успяло да убеди Федералната служба по технически и експортен контрол на Русия за издаде лиценза за износ на оборудването за АЕЦ “Козлодуй“ за един ден, при положение, че нормативният срок за оформянето на тези документи е до месец.

Така монтажът на оборудването на “Хидропрес“ в АЕЦ “Козлодуй“ може за започне още в понеделник - 25 октомври, посочват от “Росатом“

По оценки на техни специалисти монтажът на новите тръби на защитата на реактора ще отнеме седмица. При успешно развитие на събитията всички технологични операции може да приключат още в началото на ноември.

По указание на Кириенко се работи по организацията на доставка на тръбите с авиотранспорт, което ще позволи да се спестят още три дни при решаването на проблема.

При описаната спешна операция по подмяната на тръбите е възможно и ремонтът на блока да се вмести в графика или забавянето на ремонта да се сведе до дни.

По-рано през деня Трайков изчисли, че очакваните загуби от непроизведена електроенергия заради удължения ремонт на VІ блок на АЕЦ “Козлодуй“ са в размер на 15 млн. лв.

Това ще са единствените загуби на държавата, заяви той.

Наложилата се непредвидена смяна на тръбите съвпадна с обявения търг на НЕК за износ на електроенергия за Турция през ноември и декември 2010 г. и през 2011 г., което притесни дружеството дали ще може да осигури необходимия капацитет за експорта.

Няма опасност от режим на тока, каза във вторник Трайков. Евентуален недостиг при ръст на потреблението ще се компенсира с включване на мощностите студен резерв и увеличаването на мощностите на водните електроцентрали.

По същия начин би могло да се процедира и за осигуряването на тока за износ, но тогава приходите на НЕК от търговията ще са по-ниски, защото ще трябва да продава в южната ни съседка вместо евтиния ток от АЕЦ “Козлодуй“ по-скъпия от въглищните и водните централи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?