Русия готви газов ОПЕК в противовес на ЕС

Русия готви газов ОПЕК в противовес на ЕС
Високопоставен руски депутат се обяви за създаване на газов алианс на бившите съветски републики и Иран. Председателят на комисията по енергетика, транспорт и комуникации в руската Дума Валерий Язев заяви, че такъв алианс може да бъде противовес на “потребителския картел”, формиран от Европейския съюз, предаде ББС.

В. “Комерсант” нарича депутата “главен лобист на интересите на “Газпром” в Държавната Дума.

Язев уточни, че първоначалната идея за създаване на газов алианс принадлежи на президента Владимир Путин. “Просто тази година идеята временно “затихна” във връзка с провеждането в Санкт Петербург на срещата на Г-8, казва Язев пред “Комерсант”.

“Но след като преговорите на германския канцлер Ангела Меркел с президента на Франция Жак Ширак доведоха до създаване на атлантически алианс, който постави пред Русия изискване да подпише Енергийната харта на ЕС и транзитния протокол, разположението на силите на газовия пазар кардинално се промени”, казва Язев.

По думите му е “необходимо е да се създаде газов алианс, в който да могат да влязат Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Русия, Украйна, Баларус. Утре, ако се проблемът с ядрената програма на Иран бъде снет, аз бих видял и Иран в този алианс.”

Русия и Иран са сред най-значимите производители на газ в света.

В Русия идеята за създаване на газов аналог на ОПЕК – картел от страни, произвеждащи нефт – се обсъжда доста отдавна.

Според Язев такъв алианс ще помогне да се снеме от дневния ред искането на ЕС към Русия да се включи към Енергийната харта.

“В лицето на ЕС имаме много отчетливо формиран картел на потребители на руски газ, който ни натяква темата с ратификацията на договора за Енергийната харта, която не отговаря на руските интереси – тя определя достъпа към нашата тръбопроводна система”, посочва руският депутат.

Руския отказа да ратифицира хартата, тъй като тя предполага свободен достъп на европейските компании до руските тръби, като не предоставя на руските компании аналогични права в Европа.

Синьото гориво от Средна Азия се доставя в Европа през територията на Русия, но като правило е по-евтин от руския.

Новата организация ще се нарича “Международен алианс на национални неправителствени газови организации на страните, произвеждащи и транзитиращи газ” (МАННГО), каза Язев.

В. Комерсант” пише, че напоследък депутатът нееднократно предлага нестандартни идеи, които след това властта претворява в живота. Вестникът не изключва Язев да лансира проекта МАННГО само за да повиши статуса си в апарата. 

В понеделник еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви, че Русия и ЕС трябва да приемат мерки за увеличаване на взаимното доверие в газовата област.

Според Пиебалгс тази зима европейците нямат основания да се тревожат от газов спор между Русия и Украйна, тъй като те вече се договориха за цената на газа за следващата година.

В началото на 2006 г. газовият конфликт между двете страни доведе до рязко съкращаване на доставките на руски газ за Европа. 

 

Споделяне

Още от Свят