Русия и Беларус започнаха мащабното военно учение "Запад-2017"

Маневрите предизвикаха силно безпокойство в балтийските страни и Полша

Русия и Беларус започнаха мащабното военно учение "Запад-2017"
Русия и Беларус започнаха стратегическо военно учение "Запад-2017", което ще се проведе на територията на двете страни и предизвика безпокойство в Европа. 
 
В маневрите участват около 12 700 военнослужещи - близо 7200 от Беларус и близо 5500 от Русия.
 
Според официалната информация на три полигона в Русия и на шест в Беларус, както и в беларуската местност Дретун, ще се тренират тактически схеми с бойни стрелби, включващи действия на авиация и сили за ПВО.
 
Учението "Запад-2017" протича под ръководството на началниците на двата генерални щаба и представлява заключителен етап от съвместната подготовка на въоръжените сили на Беларус и на Руската федерация. 
 
Министерството на отбраната в Москва съобщи, че то има изцяло отбранителен характер и не е насочено срещу каквито и да било държави или групи от страни.
 
От месеци обаче тази демонстрация на сила на руската армия, носеща името "Запад-2017", е причина за спекулации и страхове в балтийските страни и Полша. Някои дори предсказват, че това ще послужи като параван за нахлуване.
 
Ученията не се приемат безрезервно и в Беларус. Повече 300 беларусци протестираха срещу тях по-рано този месец. Протестиращите носеха плакати "За един мирен Беларус" и "Руски войници, върнете се у дома, тук няма водка!". 
 
НАТО следи внимателно учението 
 
Източници от НАТО съобщиха, че ще следят стриктно маневрите. Според Алианса ученията ще са по-мащабни, отколкото твърди официалната информация. 
 
Официални представители на НАТО твърдят обаче, че тренировките ще симулират конфликт с водения от САЩ алианс, който има за цел да покаже способността на Русия да събере голям брой войници в много кратък срок в случай на конфликт, отбелязва Ройтерс. 
 
НАТО призовава от месеци Москва към "прозрачност" и иска нейни наблюдатели - трима от тях бяха поканени на "дните за посетители" - да могат да присъстват на ключовите фази от ученията.
 
Силите на НАТО разполагат с мощни радари за наземно наблюдение, окачени на дронове, "които проследяват в реално време придвижването на камиони, танкове и т.н." на разстояние от 200, дори 300 км. Това позволява на "военните плановици да направят дедуктивен анализ" на сценария на учението, каза Брукс Тигнър, кореспондент в Брюксел на изданието за отбрана Ай Ейч Ес Джейнс, цитиран от Франс прес. 
 
Безпокойство в Европа 
 
Руски медии коментират, че учението е довело до същинска паника в Европа. 
 
"Ведомости" припомня, че още през февруари литовската президентка Далия Грибаускайте заяви пред сп. "Форин полиси", че учението може би ще се използва за нахлуване в Балтика, а естонският и германският министри на отбраната - Юри Луйк и Урсула фон дер Лайен, изчислиха, че в маневрите ще участва стохилядна войска.
 
Вътрешният министър на Латвия Рихард Козловскис призова жителите на страната да бъдат активни и бдителни по време на руско-беларуското учение. "Трябва да издържим тази седмица. Надявам се да се справим, Русия да приключи тези маневри и да няма никаква ескалация", заяви той.
 
Преди месец украинският министър на отбраната Степан Полторак съобщи, че Киев е предвидил мерки с оглед евентуално нахлуване на руски войски. Събитията по границата с Украйна по преценка на Киев не са приятелски стъпки, добави той. А секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Олександър Турчинов заяви, че според него руската армия ще упражнява настъпление срещу Полша и Литва. 
 
Какво твърди Москва?
 
Зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин информира предварително, че в учението участват 12 700 души с около 70 самолета и хеликоптера, близо 250 танка, към 200 артилерийски системи и миномети, също и 10 кораба. Това не надхвърля тавана, установен с Виенския документ от 2011 г, поради което не се изисква да бъдат поканени наблюдатели от чужбина. Но беларуското военно ведомство все пак покани такива. 
 
Според Фомин сценарият на маневрите предвижда борба с терористи, подпомагани от чужбина. 
 
Западни политици казват, че Москва огласява по-ниски цифри от реалните, и сочат за доказателство близо 40-те хиляди железопътни вагона, поръчани в началото на годината от руското министерство на отбраната за превози до Беларус.
 
Тези вагони са предназначени за всички военни превози през годината между двете страни, обяснява Виктор Мураховски, редактор на сп. "Арсеналът на Отечеството", цитиран от БТА. 
 
Самото учение според него е по-скоро командно-щабно, затова се използват малко войски: един танков батальон имитира действията на дивизия, а рота морски пехотинци - на цяла бригада.
 
"Алармизмът в изявленията за тези учения (. . .) от страна на Полша, Украйна и балтийските страни не е толкова израз на реални страхове, колкото желание да вдигнат своята значимост в очите на САЩ", твърди политологът Прохор Тебин.
 
Собствени интереси имат и американското европейско командване, и армията на САЩ - на първо място в рамките на борбата за дял от бюджета. Също и американският военнопромишлен комплекс - в момента се обсъждат продажбите на противовъздушни ракетни комплекси "Пейтриът" на Полша и Румъния, добавя Тебин.
 
Руско-беларуското учение е с абсолютно мирен и отбранителен характер, а името му означава западната част на Русия, а не страните от Запада,  заяви в интервю за "Дойче веле" зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин, цитиран от "Лента".
 
"Названието "Запад" не бива да се възприема в политически смисъл като географски термин, включващ страните от Запада, от ЕС и членките на НАТО. Названието "Запад" означава Западна Русия и Беларус, която е разположена още по на запад", посочи Фомин.
 
Запитан по повод учението могат ли жителите на Източна Европа и Балтика да спят спокойно, Фомин даде положителен отговор.
 
"И го казвам сериозно", подчерта той.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?