Русия и Франция сключиха договора “Мистрал“

Русия и Франция сключиха договора “Мистрал“

Договор за доставка на два френски хеликоптероносача "Мистрал" за Русия бе подписан в петък по време на икономически форум в Санкт Петербург, предадоха световните агенции. Други два такива плавателни съда ще бъдат построени в Русия като за целта руската Обединена корабостроителна компания ще получи необходимата за производството им технология.

Споразумението на стойност 1,2 млрд. евро бе подписано от представители на френските военни корабостроителници Де Се Ен Ес и руската държавна военнопромишлена компания "Рособоронекспорт".

Преговорите на двете страни по сделката започнаха през 2009 г., но едва на 26 май 2011 г. Париж и Москва обявиха, че се готви сключване на окончателно споразумение за доставка на общо четири бойни кораба “Мистрал“ след няколко месеца деликатни преговори за цената и изискания от руснаците трансфер на технологии.

Продажбата предизвика критики от Вашингтон и от съседи на Русия като балтийските републики или Грузия. Това е първи случай, в който страна членка на НАТО ще предостави "деликатно" военно оборудване на Москва.

От договорената цена от 1.2 млрд. евро 980 млн. евро ще отидат за строежа на корабите, останата сума ще е за обучение на екипажите, адаптация на документите и лицензирането на технологиите, които французите ще предадат на руснаците.

Предполага се, че плавателните съдове ще постъпят на въоръжение в Тихоокеанския флот и ще бъдат базирани във Владивосток. Според високопоставен източник на “Интерфакс“ в Министерството на отбраната, корабите ще се използват за гарантиране на сигурността в Далекоизточния регион, включително за подкрепа на войсковите формирования на Курилските острови.

Десантно-вертолетният кораб "Мистрал" е с дължина 200 м и водоизместимост 21 600 тона. Той може да пренася хеликоптери, танкове и стотици войници. Може да се използва и като команден център на военноморски операции и именно това негово качество интересува най-много Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес