Русия и Гърция решиха да проверят изхарченото досега по Бургас - Александруполис

Висшите органи за финансов контрол на Русия и Гърция – Сметните палати - ще проверяват колко държавни средства са били заделени за развитие на проекта на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщи в четвъртък ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Одитът на вложените досега пари за проекта ще позволи да се оцени ефективността на използваните държавни средства, коментира председателят на Сметната палата на Русия Сергей Степашин. Той е уточнил, че след три седмици в Москва ще пристигне и председателят на българската Сметна палата Валери Димитров.

Финансовият одит е договорен в четвъртък между Сметните палати на Русия и Гърция на среща в Атина. Степашин казва, че тази договореност е постигната преди да се парафира междудържавното споразумение за строителството на обекта на 7 февруари в Бургас. И е необходимо, защото ще бъдат задействани много големи инвестиции, включително и държавни, и е важно те да бъдат изразходвани законно и ефективно.

Български специалисти, работили по проекта, коментираха, че единственото, което може да стои зад това “доказване” на изразходваните средства, са вече започналите разговори за конкретните суми, с които ще влязат акционерите в бъдещата проектна компания. Експерти коментираха, че най-вероятно българското правителство не знае за тази договорка. Но дори и да е получила такава информация, България трудно може да докаже финансиране, защото то най-вероятно е правено през различни държавни и частни фирми.

Средствата, за които Гърция би могла да претендира, са за възлагане на първите предпроектни проучвания на трасето. По информация на Mediapool за това са изхарчени около 2 млн. долара, които са били отпуснати от европейските фондове и практически не са излезли от държавния бюджет на южната ни съседка. Първият ЛОТ от това възлагане е бил на стойност от 300 хил. долара и е спечелен от немската фирма “ИЛФ”.

Експерти коментираха, че гръцкото правителство ще се опита да договори акции в бъдещата проектна компания срещу сумата, която успее да докаже.

Изненадващата новина за одита идва пет дни преди очакваното окончателно подписване на проекта за петролопровода в Атина. Към момента не е ясно дали няма да има отлагане.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес