Русия и Германия за първи път на тържествата в Нормандия

За първи път Русия и Германия участват във възпоменателните тържества от съюзническия десант в Нормандия. Тържествата, за които пристигнаха американския президент Джордж Буш, френския Жак Ширак, германския канцлер Герхард Шрьодер и руския президент Владимир Путин, са в чест на 60- годишнината от десанта, ознаменувал началото на освобождението на Западна Европа от хитлеризма.

Още призори в неделя стотици ветерани се построиха на брега на Омаха и с пълно мълчание почетоха момента, в който преди 60 години те и загиналите им по-късно другари стъпиха на нормандския бряг, посрещнати от градушка от германски куршуми, предаде Би Би Си.

Близо до брега се намира американското гробище, където Жак Ширак и Джордж Буш почетоха паметта на загиналите за свободата на Западна Европа американски войници.

Сред почетните гости на тържествата са британската кралица Елизабет Втора и лидерите на близо 15 други държави, като за първи път тази година участват и Германия и Русия.

Германският канцлер Герхард Шрьодер заяви, че е трогнат от поканата, която е знак за края на следвоенната ера.

Някои германски ветерани участват неофициално в церемониите, но повечето от хилядите бивши войници в Нормандия днес са от състава на съюзническите армии, които изиграха важна роля в една от най-решителните операции по време на Втората Световна Война.

Президентът на Франция Жак Ширак изрази пред американския си колега Джордж Буш благодарността на френския народ на Америка за това, че е освободила страната от нацистка окупация по време на Втората световна война, предаде CNN. Той нарече "убийствено безразсъдство нацисткото варварство по време на войната".

"Франция никога няма да забрави", подчерта Ширак на гробището Колвил Сур Мер, където лежат убитите при десанта в Нормандия преди 60 години 9386 американски войници. По-рано той поднесе заедно с Буш венци на мемориала на загиналите при десанта войници.

В речта си на церемонията Ширак заяви, че "американските войници сега са наши синове" и подчерта, че САЩ остават вечен приятел и вече съюзник на Франция.

"Франция никога няма да забрави дълга си към Америка" и към съюзниците, които освободиха Европа, каза още Ширак в присъствието на Буш.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?