Русия и Иран обявиха напредък в преговорите за подялба на Каспийско море

Русия и Иран заявиха за напредък в московските преговори на равнище заместник-външни министри на петте държави около Каспийско море за подялбата на региона, богат на въглеводородни горива, предаде АФП.

Има сближаване в позициите на страните по ред членове на конвенцията за статута на Каспийско море, се посочва в заключителна декларация на участниците в завършилата десета среща на работната група.

Позицията на Иран бе по-гъвкава, каза руският представител Виктор Калюжни. Той препоръча да се работи по-активно за постигането на споразумение и съобщи, че работната група ще се срещне отново на 8 и 9 септември в Ашхабад - столицата на Туркменистан. Споразумение ще бъде постигнато в близко бъдеще, изрази надежда колегата му от Иран Мехди Сафари.

Според Сафари крайбрежните държави ще подпишат през ноември в Техеран конвенция за екологията на Каспийско море.

Различията между крайбрежните страни по разделението на териториалните води на Каспийско море, чиито запаси от въглеводородни горива заемат трето място в света, датират от разпадането на СССР през 1991 г.

Иран и Туркменистан настояват за по 20 на сто от ресурсите, които да бъдат поделени по равно между крайморските държави. Русия, Азербайджан и Казахстан са за подялба според дължината на крайбрежната линия, което би означавало Техеран да получи само 13 на сто от запасите, добавя агенцията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?