Русия и Китай блокират резолюция в СС на ООН за хуманитарен достъп в Сирия

Русия и Китай блокират усилията на Запада да прокара в Съвета за сигурност на ООН резолюция, с която да бъде отправена заплаха със санкции срещу правителството в Дамаск, ако не даде пълен достъп в Сирия за доставки на хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес.

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че ще наложи вето над подобен текст, ако той бъде внесен за гласуване. Чуркин и посланикът на Китай не отидоха на неофициалното заседание вчера, на което се обсъждаше подкрепяния от Запада и арабските страни проект за резолюция. Този текст няма да окаже никакво положително въздействие върху ситуацията, той дори ще попречи на хуманитарните усилия, каза Чуркин, цитиран от АП.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че проекторезолюцията "едностранчива" и откъсната от реалността, авторите ѝ се стремят да засилят натиска върху Русия и Китай, като позволяват в медиите да изтича информация за разработвания документ. Русия била готова да обсъди текст на нова резолюция за Сирия, при положение че тя съответства на принципите на международното право.

Същевременно Лавров призова Съветът за сигурност да подготви резолюция, осъждаща "терористичната дейност" в Сирия. По негово мнение се правят опити хуманитарната тема да се  използва, за да се постигне смяна на режима в Дамаск.

Русия и Китай, които подкрепят сирийското правителство, блокираха три предишни опита на Запада за приемане на резолюции, с които да се окаже натиск над президента Башар Асад да прекрати избухналата преди три години гражданска война.

Западните страни изтъкнаха на заседанието вчера, че освен в Хомс, има още стотици хиляди сирийци, обсадени на други места в Сирия и лишени от храни и медицинска помощ.

Във вторник текстът, съставен от Люксембург, Австралия и Йордания и подкрепен от западните и арабските страни, ще бъде раздаден на 15-те членове на Съвета за сигурност и следобед ще бъде свикано ново заседание на равнище експерти, с надеждата, че Русия ще присъства, съобщава Франс прес.

В проекта се настоява за свободен и безопасен достъп на хуманитарните служители до хората, които се нуждаят от помощ, както и за незабавно вдигане на обсадата на градовете, където хиляди цивилни са в клопката на боевете. Освен Хомс са назовани Нубл и Захра в района на Алепо, палестинския лагер Ярмук в Дамаск и няколко населени места в земеделските околности на Дамаск.

Искането за достъп на хуманитарните доставки е отправено към всички страни и по-специално към сирийските власти.

Резолюцията няма задължителен характер и не предвижда автоматично налагане на санкции, ако не бъде изпълнена, но оставя на Съвета за сигурност възможност да гласува по-нататък за налагане на индивидуални и целенасочени санкции на онези, които пречат на доставките на хуманитарна помощ или извършват насилия срещу цивилни, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят