Русия и Китай готвят проект за голямо Евразийско партньорство

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай работят върху проект за Евразийско икономическо партньорство, който ще бъде отворен за всички страни от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това заяви в речта си на срещата на върха на ШОС руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Възползвайки се от случай, каня представителите на вашите страни да участват в първата среща на ръководители на регионите от държавите членки на ШОС и във форума на малкия бизнес на ШОС и БРИКС, които ще се състоят в Русия", заяви руският президент.

В организацията БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

В речта си на форума в китайския град Циндао Путин каза, че развитието на икономическите връзки е важно направление в дейността на ШОС. Набират обороти търговията и инвестициите, опростяваме достъпа до стоки и услуги, усъвършенстваме митническите регулации, премахваме излишните административни бариери, предприемаме общи проекти в енергетиката, транспорта и селското стопанство, посочи той. Руският лидер говори и за необходимостта от подобряване на координацията при изпълнението на проекти по линия на Евразийския икономически съюз и китайската програма "Един пояс, един път".

Шанхайската организация за сътрудничество е станала още по-силна след присъединяването на Индия и Пакистан, заяви китайският президент Си Цзинпин, откривайки срещата на върха на ШОС в Циндао с участието на лидерите на всичките осем страни членки.

С разширяването на състава на постоянните членове организацията ни стана още по-здрава и силна, каза Си Цзинпин, специално приветствайки Индия и Пакистан, които за първи път участват в среща на върха на ШОС като пълноправни членове.

ШОС бе създадена през 2001 г. Първоначално ворганизацията влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан,Таджикистан и Узбекистан. От 2017 г. пълноправни членове са Индия и Пакистан. Страни наблюдатели са Монголия, Иран, Афганистан и Беларус, а партньори за диалог - Армения, Азербайджан, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка.

Днес Владимир Путин заяви, че борбата с тероризма е приоритет за оглавяваната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество, предаде Асошиейтед прес. Путин посочи, че организацията е одобрила ново споразумение, в което са заложени планове за съвместни усилия за борба с тероризма през следващите три години.

Новото споразумение на организацията за борба с тероризма предвижда съвместни учения, обмен на сведения и извършване на съвместни действия за борба с тероризма. Путин подчерта, че е необходимо ШОС да следи внимателно обстановката в Афганистан, за да парира заплахите от екстремисти в тази страна.

Китайският президент Си Цзинпин призова за свободна търговия и прикани да се сложи край на, както се изрази той, "егоистичната и недалновидна".

"Трябва да отхвърлим (воденето на) егоистична, недалновидна, тесногръда и затворена политика. Трябва да запазим правилата на Световната търговска организация, да подкрепяме мултилатералната система за търговия и да изградим отворена глобална икономика", каза Си.

Макар и в изказването му да не беше споменат президентът на САЩ Доналд Тръмп, Пекин се опита да се представи като защитник на свободната търговия като реакция на подкрепата на американския лидер за контрол върху вноса, отбелязва Асошиейтед прес и посочва, че всъщност Китай е смятан за най-затворената голяма икономики.

"Трябва да отхвърлим мисленето от времето на Студената война и междублоковата конфронтация", каза Си. Той добави, че страните трябва да "се противопоставят на практиката да се търси собствена стопроцентова сигурност за сметка на сигурността на други страни".

Китайският президент обяви, че страната му ще открие за държавите от ШОС кредитна линия в размер на 4,7 милиарда долара, с което насочи вниманието към икономическия аспект на организацията.

Инфраструктурните проекти на Пекин в Централна Азия предизвикват известни притеснения у някои, в частност у Индия, която единствена от членовете на ШОС отказа да подкрепи програмата. Русия също се отнася предпазливо към разрастващото се влияние на Китай и макар че неохотно подкрепи инициативата "Един пояс, един път", също се стреми да засили икономическите си и политически лостове в региона чрез доминирания от нея митнически съюз, известен като Евразийски икономически съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят