Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на Съвета засигурност за Сирия

Клинтън: Военно решение на сирийския проблем е абсолютно изключено

Русия и Китай наложиха вето на резолюцията на Съвета засигурност за Сирия

Русия и Китай наложиха днес на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, подкрепяща плана на Арабската лига, предвиждащ сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта, предаде Ройтерс.

Останалите 13 членки на Съвета гласуваха "за" резолюцията, която казва, че Съветът за сигурност "подкрепя напълно" плана на Арабската лига.

Постоянният представител на Мароко Мохамед Лулихки - единственият арабски представител в 15-членния орган, изрази "голямото си съжаление и разочарование", че Москва и Пекин са обединили сили, за да "убият" резолюцията.

Френският посланик Жерар Аро заяви пред Съвета: "Това е тъжен ден за този съвет, тъжен ден за всички сирийци и тъжен ден за демокрацията."

Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че САЩ "са отвратени" от изхода от вота.

Френският президент Никола Саркози заяви, че Париж води консултации с арабски и европейски страни за създаването на контактна група за Сирия, която да намери решението за кризата в тази страна след руско-китайското вето.

"Франция не се предава", се казва в изявлението на Саркози. В него се посочва, че неговата страна се опитва да създаде с други арабски и европейски страни "Група на приятелите на сирийския народ", която да окаже "международна подкрепа за прилагането на плана на Арабската лига за преход".

Никола Саркози подчерта, че държавите, които са попречили на приемането на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност "са насърчили режима да продължи своята жестока и безкрайна политика".

Според външния министър на Турция Ахмет Давутоглу с ветото Русия и Китай са действали не въз основа на реалностите, а "рефлекторно по отношение на Запада", изхождайки от логиката на Студената война и поляризацията. Правото на вето не бива да се използва от тази перспектива, заяви Давутоглу. Налагайки вето на една много много мека резолюция, какво послание изпращаме на сирйския народ и на региона, запита той.

Катарският министър за международното сътрудничество Халед ал Атия посочи, че арабските страни бяха се съобразили с опасенията на Русия, предаде Асошиейтед прес. "Казахме, че няма да има военна интервенция, няма да има сваляне на режима, а за арабските страни икономическото ембарго е въпрос на избор. Според нас на този етап задоволихме егото им за тази резолюция. За съжаление вчера беше тъжен ден; това е точно от каквото се опасявахме, изпратен бе много лош сигнал за Асад, че има разрешение  да убива", заяви министърът.

Министърът на външните работи на Египет Мохамед Амр отбеляза, че ветото е било наложено тъкмо след "един от малкото примери, когато Арабската лига наистина се задейства и предложи цялостен план за уреждане на въпроса". "Сега тази хуманитарна трагедия трябва да спре", заяви Амр, допълвайки, че идната събота в Кайро ще се съберат министрите на външните работи на държавите от Арабската лига.

Неспособността на Съвета за сигурност на ООН да се споразумее за резолюция за прекратяване на насилието в Сирия подкопава ролята на Обединените нации, заяви генералният секретар на организацията Бан Ки-мун. "Това е голямо разочарование за народите на Сирия и на Близкия изтък, както и на всички поддръжници на демокрацията и човешките права," заяви Бан в декларация.

"(Ветото на Русия и Китай) подкопава ролята на ООН и на международната общност в период, когато сирийските власти трябва да чуят единен глас, призоваващ за незабавен край на насилието срещу сирийския народ", се казва в документа.

Опозиционният Сирийски национален съвет заяви днес чрез своя външнополитически говорител, че "ветото идва за сметка на сирийския народ и пролятата от него кръв." "Смятам, че режимът знаеше предварително, че Русия ще наложи вето на резолюцията - ето защо извърши клането в провинция Хомс," добави Наджи Таяра.

Решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е "безотговорно и брутално предателство" спрямо сирийския народ, обяви генералният секретар на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" Салил Шети.

Позицията на Москва и Пекин

Решението на Русия да наложи вето дойде след като САЩ и европейски представители отхвърлиха поредица руски поправки в текста на проекторезолюцията. Според Ройтерс руските поправки съдържали формулировка, която поделя вината за насилието в Сирия между правителството и опозицията.

ИТАР-ТАСС разпространи обясненията на руския външен министър Сергей Лавров защо Москва е наложила вето на резолюцията. По думите му възраженията на Русия са разделени на две групи.

Първата включва това, че проектодокументът е настоявал за изтегляне на армията от населените места, но не и за "прекратяване на насилието от страна на въоръжените групи", завладели жилищни квартали. Според Лавров това означава ООН да заеме страна в една гражданска война.

Втората група руски възражения се свежда до това, че в т.нар. марокански план на Арабската лига се посочва, че в Сирия трябва да има диалог, но при условие, че президентът Башар ал Асад предаде властта. Лавров добави, че Русия е настоявала да се приложи процедурата с Йемен, в която враждуващите страни първо са се договаряли, а после споразумението е било утвърждавано от Съвета за сигурност.

АП отбелязва, че въпреки настояването на Русия за отлагане, някои европейски посланици в ООН са настоявали за спешно гласуване в Съвета за сигурност на резолюцията заради ескалацията на насилието в Сирия. През предишната нощ над 200 души бяха убити в град Хомс след минометна и артилерийска стрелба. По данни на ООН от март до декември м.г. над 5400 души са загинали в Сирия. В хаоса след това броят на убитите не е известен , но вероятно те са неколкостотин, посочва АП.

Китай и Русия са наложили вето на проекта за резолюция на съвета за сигурност на ООН, за да се избегнат "нови безредици и жертви", заяви официалната агенция Синхуа. Китайско-руското вето цели да позволи да продължи "търсенето на мирно уреждане на хроничната сирисйка криза", посочва агенцията.

"Противопоставяйки своето вето, Русия и Китай заявяват, че повече време и търпение трябва да бъдат посветени на постигането на политическо решение на сирийската криза, спестявайки същевременно на сирийския народ нови безредици и жетви", добавя Синхуа.

От своя страна Русия, в това число във взаимодействие с други държави, твърдо възнамерява да се стреми към по-скорошна стабилизация на обстановката в Сирия по пътя на назрелите демократически реформи, заяви министерството на външните работи на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.  С тази цел по поръчение на президента Дмитрий Медведев министърът на външните работи Сергей Лавров и директорът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков ще посетят на 7 февруари Дамаск за среща с президента Башар ал Асад.

РИА Новости цитира арабския вестник "Аш Шак ал Аусат", който, позовавайки се на дипломатически източници от ООН, пише, че руско-китайското вето е дало на Москва време, за да приложи всички свои лостове за убеждаване на Асад да се оттегли. Според дипломатите, на които се позовава вестникът, на Русия е била дадена отсрочка, за да използва всички свои възможности да убеди сирийското ръководство изцяло да приеме плана на Арабската лига, основен пункт в който е Асад да предаде президентските правомощия  на своя вицепрезидент. Според изданието, на срещата между държавния секретар Хилари Клинтън и руския външен министър Сергей Лавров вчера в Мюнхен била постигната договореност резолюцията все пак да бъде поставена на гласуване, а американците да приемат руското вето, но в замяна Русия се задължава да използва цялото си влияние да убеди Асад да подаде оставка. В случая на неуспех Вашингтон щял да предложи свой вариант на резолюция, срещу която Русия е длъжна да не гласува против.

Клинтън: Военно решениена сирийския проблеме абсолютно изключено

Военна намеса в Сирия е "абсолютно изключена". Това заявидържавният секретар на САЩ Хилари Клинтън напресконференция в рамките на 48-та Мюнхенска конференция попроблемите на сигурността.

Ръководителката на американската дипломация изрази съжалениеот решението на Русия и Китай да наложат вето напроекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

"Смятах, че ще успеем в последния момент да превъзмогнемсъществуващите трудности, засягащи позицията на руската странапо сирийския въпрос. Предложих да работим в конструктивен дух,за да постигнем компромис. За жалост това не се получи," заявиКлинтън. "Трудно ни е да си представим, че след последнитекървави събитиявсе още имастрани, които пречат на световната общност да осъди насилието,"добави тя.

Държавният секретар се опасява от ескалация на напрежениетов Сирия. По думите ѝ има очевидна опасност сблъсъците там дапрераснат в гражданска война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят