Русия и Китай наложиха вето в СС на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо

Сирия не иска такова споразумение, ако бунтовниците останат в града

Русия и Китай наложиха вето в СС на резолюция за прекратяване на огъня в Алепо

Русия и Китай наложиха в Съвета за сигурност на ООН вето на резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня в Алепо за седем дни, предадоха световните агенции. Венецуела също гласува срещу този документ, внесен от Испания, Египет и Нова Зеландия.

Проектът на резолюция предвиждаше всички страни в сирийския конфликт да сложат край на всички атаки в Алепо за първоначален период от седем дни. Този период можеше да се подновява. Проектът предвиждаше и да се допуснат екипи за оказване на хуманитарна помощ на десетките хиляди жители на онези източни части на град Алепо, които са под контрола на бунтовниците и които са обсадени от правителствените сили.

Преди гласуването късно в понеделник представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин припомни, че в близките дни в Женева ще има консултации на експерти от САЩ и Русия за обсъждане на план за намиране на решение на ситуацията в Алепо, важен елемент от който е извеждането на бунтовниците от източната част на града. Чуркин каза, че съветът за сигурност трябва да изчака изхода от тези консултации, преди да приема резолюция за Алепо.

Паралелно Канада призова от името на 74 страни членки на Общото събрание на ООН да се обсъди в пленарна зала резолюция за хуманитарната помощ за Алепо. Дата за това обсъждане все още не е установена

Сирия е против, ако бунтовниците останат в града

Сирия е против всякакво споразумение за прекратяване на огъня с която ѝ да е част от контролираното от бунтовници Източно Алепо, ако "терористичните групировки" не напуснат. Това заяви външното министерство в съобщение, разпространено от медиите, предаде Ройтерс.

"Сирия няма да остави своите граждани в Източно Алепо заложници на терористи и ще направи всичко възможно да ги освободи. Така че отхвърляме всеки опит за налагане на примирие в източната част на Алепо, което не предвижда извеждане на терористите", се казва в изявлението, цитирано от Франс прес.

Сирийското правителство смята всички бунтовнически групировки, с които воюва, за терористични.

Кери опроверга руски твърдения за американски отказ от дискусиите за Алепо

Американският държавен секретар Джон Кери опроверга твърденията на Москва, че САЩ са отказали да участват в дискусии с Русия относно ситуацията в Алепо, предаде Франс прес.

Разговорите трябваше да се състоят в Женева, но по-рано днес руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Вашингтон е анулирал разговорите и е отказал да води сериозен диалог за съдбата на сирийските бунтовници, за да им позволи да печелят време.

"Не съм в течение за какъвто и да е отказ от дискусиите, нито пък за какъвто и да е нов план за евакуацията на бунтовниците от град Алепо", каза Кери в Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят