Русия и Китай прилагат различни, но еднакво опасни подходи към коронавируса

Русия и Китай прилагат различни, но еднакво опасни подходи към коронавируса

Появяват се два противоположни, но еднакво злокачествени подхода към епидемията от коронавирус. Единият - наводняване на информационното пространство с лъжи, а другият – заглушаване на това пространство за всички гласове, освен за един. Не е изненадващо, че зад тях стоят Русия и Китай, пише американският в "Вашингтон пост" в редакционна статия.

Откритите правителства се борят да поощрят отговорността за нарастващата пандемия, без да предизвикват паника. Русия обаче явно се опитва да прави точно обратното. Факти свидетелстват за това, че Москва разпространява пропаганда, целяща да подклажда безпокойство по повод вируса и недоверие към усилията на властите да се борят с него. В същото време гражданите на Китай страдат не от поток подвеждаща информация, а от липсата на открита дискусия.

Американски официални представители казват, че хиляди свързани с руснаци акаунти в социалните медии публикуват "почти идентични" съобщения за коронавируса на английски, испански, италиански, немски и френски – и всички те повтарят тезите на правителствените медии в Русия. Публикуваното съдържание е насочено предимно срещу Запада и в него например се твърди, че вирусът е бил създаден в американски лаборатории, за да бъде разпространен сред китайците. В някои от сюжетите присъстват Бил Гейтс и Джордж Сорос.

Лъжите могат да породят геополитически разногласия, а също така да всеят съмнение в развиващите се страни по повод ответните мерки спрямо коронавируса.

В Украйна фалшив имейл от здравното министерство, който е изпратен от чужбина, провокира протестиращи да изпочупят стъклата на автобуси, пълни с евакуирани от Китай хора, както и да се горят барикади.

Китайците имат друг проблем. Властите използват възможността си за мониторинг върху акаунтите в WeChat дори и отвъд пределите на страната, за да цензурират живеещите в чужбина китайци, които споделят критични статии за ответните мерки, предприети от президента Си Цзинпин.

Предприемач, живеещ в Сан Франциско, се е опитал да сподели със своето семейство информация, която предположил, че режимът ще премълчи. Изведнъж той започнал да получава съобщения от приятели, които го питат точно къде се намира и с призиви да се върне у дома. Човекът смята, че тези съобщения са били написани под принуда от страна на властите в Китай.

Вътре в самия Китай, гражданин разказва как агенти от Министерството на държавна сигурност са почукали на вратата му, след като той изпратил туит в който се казва, че агенти твърдят за атаки срещу Комунистическата партия. Човекът е бил заставен да подпише "обещание" да не повтаря тази "заплаха".

Жителка на крайбрежния град Вънджоу е открила, че акаунтът ѝ в WeChat е блокиран, след като е говорила за липсата на маски.

Жители на китайския град Ухан, нуждаещи се отчаяно от лечение и принадлежности, също са заглушавани. Правителствените чиновници са дали указания на интернет компаниите да осъществяват "специален надзор", а властите запълват пространството със свои собствени розови описания на бързо реагиране и храброст на предните линии.

Китай и Русия моделират мерки за реакция, които авторитарните режими са възприели в дигиталната епоха, за да отнемат от Мрежата демократизиращата ѝ сила. Едно правителство може да се опита да убеди своите граждани да вярват само в това, в което то иска, или може да се опита да ги убеди да не вярват въобще в нищо. В настоящата ситуация и двете тактики могат да убият хора, пише в заключение "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?