Русия и Китай ще работят върху хибриден ядрен реактор

Руски и китайски физици може да започна съвместна работа по проект за разработка на хибриден ядрен реактор на бъдещето, в който термоядрената реакция ще се използва за подобряване на производителността на обикновения ядрен реактор, заяви директорът на Руския изследователски център "Курчатовски институт" Михаил Ковальчук по време на форум "Открити иновации".

"Днес, за себе си, сме започнали реализацията на принципно нови неща – опитваме се да съединим схематично действащ горивен реактор на АЕЦ с токамак (експериментална термоядрена установка, върху каквато Русия работи съвместно с Европейския съюз, Индия, Китай, САЩ, Южна Корея и Япония по международния проект ИТЕР) за създаването на хибриден реактор. Подобен проект е отворен за наши колеги, на първо място китайските и ние обсъждаме това, тъй като е много важно нещо", каза Ковальчук, цитиран от руското издание РусЕнерджи.

По думите му подобна разработка ще позволи рязко да се повиши ефективността на ядрената енергетика като разработването на термоядрен реактор е отделна перспектива.

"Ние имаме отделна национална програма за развитието на термояда, която се ръководи от "Росатом", но Курчатовският институт играе важна роля в нея", добави той.

Споделяне

Още от Бизнес