Русия и Китай ще защитават многополюсния световен ред

Владимир Путин и Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин заяви след разговори с държавния глава на Китай Си Цзинпин в Пекин, че последните контакти със Северна Корея са потвърдили готовността на Пхенян за конструктивна работа, предаде Ройтерс.


Путин каза на пресконференция, че "Русия и Китай имат интерес на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло да има мир и стабилност".


В обща декларация, подписана от Путин и Си, се казва, че Русия и Китай ще подкрепят извършването на необходими и разумни реформи в ООН, включително в Съвета за сигурност.


Двете държави се обявяват също срещу едностранните икономически санкции, които не са одобрени от ООН, срещу нарушаването на стратегическия баланс в сферата на противовъздушната отбрана и за сътрудничество в борбата с тероризма и срещу намесата във вътрешните работи на други държави.


Китай и Русия ще засилят сътрудничеството в различни международни формати в условията на сложна световна обстановка, обяви на пресконференцията в китайската столица президентът Си. Той добави, че Москва и Пекин заедно ще защитават многополюсния световен ред въз основа на принципите от устава на ООН и ще подпомагат по-нататъшната демократизация на системата на международните отношения.


Сътрудничеството между Русия и Китай е на най-високото си равнище в историята, заяви Путин, цитиран от Асошиейтед прес.


Агенцията отбелязва, че руският президент е подчертал как натискът на Запада е увеличил политическото и икономическото значение на Китай за Русия.


Си каза, че развиването на двустранното сътрудничество винаги е било приоритет за Пекин и Москва.


След срещата китайският президент удостои руския си колега с новоучредения орден "Дружба" на пищна церемония. Путин стана първият чуждестранен лидер, получил това високо китайско отличие, отбелязва ТАСС.


Руският президент е в Китай от 8 до 10 юни. След разговорите в Пекин Путин и Си заминаха с високоскоростен влак за град Тянцзин, за да гледат приятелския мач между младежките хокейни отбори на Русия и Китай.


След това руският и китайският президент ще отидат в Циндао, където на 9 и 10 юни ще участват в срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

 

Същевременно руската държавна ядрена корпорация Росатом подписа споразумения за изграждането на четири ядрени енергоблока в Китай. Росатом ще построи по два реактора в Тайванската ядрена централа и в централата Сюйдабао, допълва компанията, цитирана от Ройтерс.


И четирите енергоблока ще бъдат с най-новите руски реактори Ген3+ВВЕР-1200. Реакторите и цялото необходимо оборудване ще бъде разработено и доставено от Русия. Строителството на четирите енергоблока ще бъде изцяло финансирано от Китай, уточни ръководителят на държавната руска корпорация Алексей Лихачов. Той не разкри стойността на проектите, но допълни, че само за първия етап ще бъде доставено оборудване за 5 милиарда долара.


Русия и Китай подписаха и споразумение за създаването на нов инвестиционен фонд, който първоначално ще възлиза на 1,5 милиарда юана (234 милиона долара). Той ще подкрепя финансови и промишлени проекти в Русия и Китай.

Фондът ще се занимава с реализирането на стратегически важни проекти, съсредоточени в централната федерална област, руския Далечен изток и североизточната част на Китай, каза главният изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

Русия и Китай се споразумяха да работят за увеличаването на дела на националните си валути в търговските си разплащания. Това се посочва в изявлението, което лидерите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин подписаха след преговорите днес в Пекин.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?