Русия и Румъния заздравяват бизнес връзките с доставка на оръжие

Прагматизъм и взаимно зачитане на интересите. На тази основа ще се гради диалогът между Москва и Букурещ, отбеляза говорителят на Министерството на външните работи на Руската Федерация Александър Яковенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, във вторник по повод предстоящата по-късно през деня среща на министрите на външните работи на Русия и Румъния. Сергей Лавров и Михай Ръзван Унгуряну. Разговорът им и в рамките на визитата на румънския президент Траян Бъсеску, който снощи се срещна в Москва с руския си колега Владимир Путин.

Двамата са обсъдили редица икономически проекти и въпроса за сигурността в черноморската зона,

Целта на моето посещение в Русия е изграждане на доверие на ниво президенти на двете страни, каза Бъсеску на пресконференция днес. Това ще позволи да решим развитието на икономическите връзки и разширяването на деловото сътрудничество, допълни румънският държавен глава.

Двамата президенти са обсъдили въпроса за инвестициите на руски предприемачи в румънската икономика и на румънски бизнесмени - в руската. Предмет на разговора са били също проектът за строителство на подземни газопроводи, работата на построените през 60-те години ТЕЦ в Румъния и други. Между Ромгаз и Газпром има договореност за разширяване на мрежата от газопроводи на територията на Румъния, добави Бъсеску.

Двете страни са се споразумели и за реализиране на договор за доставка на оръжия. Бил е обсъден и въпросът за разполагането на военни бази на НАТО на румънска територия.

Яковенко изрази надежда, че членството на Румъния в НАТО и процесът на интеграцията ѝ в Евросъюза няма да окажат негативно влияние на високото равнище на руско-румънските политически отношения и на увеличаването на търговско-икономическото сътрудничество.

По думите на дипломата развитието на двустранните връзки представлява важен фактор за укрепване на стабилността в Югоизточна Европа и на европейския континент като цяло. В този контекст Москва има за цел взаимодействие в организацията за Черноморско икономическо сътрудничество и в рамките на Черноморската военноморска група "Блексифор". Ние сме готови за съвместно противодействие с Букурещ на международния тероризъм и екстремизъм, а също ще сътрудничим с Румъния като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, отбеляза Яковенко.

Според говорителя на руското външно министерство приоритети в икономиката трябва да станат ликвидирането на дисбаланса в търговията, извеждането на качествено ново равнище на инвестиционното и банковото сътрудничество, производственото и научно-техническото взаимодействие. По думите на Яковенко е актуален и въпросът за осигуряване на благоприятен климат за руските инвеститори и предоставянето на равни възможности за дейност на румънския пазар.

Според наблюдатели главната задача на посещението на Бъсеску в Русия е Румъния да опита отново да завоюва част от руския пазар, загубен през 90-те години. Търговският стокообмен между Русия (някогашния СССР) и Румъния преди 25 години бе 5 млрд. долара годишно, но през 90-те години на миналия век тази цифра започна рязко да се стопява. През последните две години руският износ в Румъния стигна до 1,9 милиарда долара, основно от доставки на газ, а румънският износ за Русия спадна до нищожната цифра от 52 милиона долара годишно, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?