Русия и САЩ: Намек за стопляне на отношенията

Майк Помпейо и Владимир Путин по време на срещата им в Сочи

Русия и Съединените щати изразиха вчера надеждата си за подобряване на отношенията въпреки различията между двете страни, предаде Асошиейтед прес, обобщавайки информациите за посещението на американския държавен секретар Майк Помпейо в Сочи и срещите му с руския външен министър Сергей Лавров и с президента Владимир Путин.

На фона на силното напрежение във връзка с Иран, Сирия, Украйна и Венецуела руският президент Владимир Путин заяви, че от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър е станало ясно, че Русия не се е намесила в американските президентски избори през 2016 г. и че е време да се продължи напред.

Американският държавен секретар Майк Помпейо предаде посланието на президента Доналд Тръмп, че Съединените щати са заинтересувани от подобряване на отношенията с Русия. Помпейо не спомена изрично въпроса с предполагаемата руска намеса в американските избори по време на разговора си с Путин, но изтъкна, че правителството на Тръмп ще защитава интереса на американския народ. По-рано Помпейо заяви, че Съединените щати няма да толерират намеса в изборите, подобна на тази през 2016 г.

"Не става дума за това да продължим напред. Става дума за това да бъдат намерени решения, компромиси, въпроси, по които между нас има припокриващи се интереси", каза Помпейо пред журналисти след срещата си с Путин.

Руският президент подчерта, че скорошният разговор между него и президента Тръмп е засилил надеждите за подобряване на отношенията.

Помпейо изрази желанието на Тръмп за сътрудничество между Русия и Съединените щати и посочи Афганистан и Северна Корея като примери за въпроси, по които Москва и Вашингтон си сътрудничат. Съединените щати и Русия "споделят едни и същи цели" по въпроса със Северна Корея, каза Помпейо, цитиран от Франс прес.

Венецуела бе ключова тема в разговора между Помпейо и руските лидери. Венецуелският въпрос се очерта като източник на различия между Москва и Вашингтон, като Съединените щати подкрепят лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, а Русия - президента на Венецуела Николас Мадуро.

"По въпроса с Венецуела имаме различия. Искаме всички страни, които се месят във Венецуела, да спрат да го правят", категоричен бе Помпейо.

Руският външен министър Сергей Лавров защити руската позиция и каза, че заплахите, които правителството на Мадуро получава от американски служители, взети заедно с явната подкрепа на Гуайдо за външна военна намеса във Венецуела "нямат нищо общо с демокрацията".

Съединените щати и Русия са съгласни да "разблокират" решаването на конфликта в Сирия, каза Помпейо след разговора си с Владимир Путин, предаде Франс прес.

Американският държавен секретар изтъкна пред журналисти, че е провел с Путин "доста продуктивен разговор за стъпките, които да бъдат предприети в Сирия, за да бъде насърчено политическото решаване" на сирйския конфликт. "Мисля, че сега можем да започнем да работим заедно по начина за разблокиране" на ситуацията в Сирия, каза още Помпейо.

Иран също бе сред ключовите теми на обсъждане на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран, за което някои се опасяват, че може да доведе до военен конфликт. Съединените щати обвиняват Иран, че заплашва да атакува интересите на Вашингтон в Близкия изток и намекна, че Иран или контролирани от Техеран групировки стоят зад предполагаемия саботаж на петролни танкери в Персийския залив. Съединените щати изпратиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Близкия изток, за да парират евентуални нападения на Иран срещу американските сили в региона, припомня Асошиейтед прес.

По време на визитата си в Русия Помпейо се опита да намали опасенията във връзка с напрежението с Иран.

"По никакъв начин не искаме да водим война с Иран, но бяхме пределно ясни с иранците, че ако атакуват американските интереси, със сигурност ще отвърнем подобаващо", отбеляза Помпейо.

Сергей Лавров изрази надежда за позитивен отговор от Съединените щати по въпроса за продължаването на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича през 2021 г.

Ден след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че ще се срещне с Путин на срещата на Г-20 в Япония през юни, Лавров каза, че Русия не е получавала официално предложение.

"Ако получим подобно предложение, ще отговорим по позитивен начин", посочи руският външен министър.

Коментарите на медиите в САЩ

Помпейо и Лавров си сблъскаха главите заради руската намеса в изборите, пише сп. "Политико" в заглавие на статия за вчерашната среща в Сочи. Според списанието на пресконференцията след срещата Майк Помпейо и Сергей Лавров са се сочели взаимно с пръст.

Руският министър продължи да отхвърля обвиненията, съдържащи се в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, че Москва е участвала в сложна и многопланова операция за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. На въпрос към Помпейо за тази намеса думата взе Лавров, който направи шестминутно отклонение, за да обвини САЩ, че са отговорни за "лъвския пай" от атаките срещу руските интернет операции. Той добави, че бил пратил на Помпейо паметна записка, която съдържала "актуална информация", доказваща американска намеса във вътрешните работи на Русия.

След като Лавров отстъпи трибуната, продължава "Политико", държавният секретар каза със "самодоволна усмивка" на репортерите, че сами виждат тези "някои разногласия" между Вашингтон и Москва по въпроса. Помпейо подчерта, че намесата на Русия през последните месеци е напълно неприемлива и предупреди, че ако руснаците правят това и на следващите президентски избори догодина, САЩ няма да търпят и двустранните отношения ще станат "още по-лоши, отколкото са сега".

Този публичен спор между двамата бе най-интензивният израз на обвиненията за намеса, откак миналото лято президентът Доналд Тръмп каза, че е приел личните опровержения на президента Владимир Путин за руска намеса, констатира "Политико".

"Вашингтон пост" отбелязва, че на пресконференцията Помпейо и Лавров са изразили различията си и по темите Иран и Венецуела, но все пак първото посещение на бившия шеф на ЦРУ в Русия като топдипломат е забележителен нов опит на правителството на Тръмп за инициатива в една от най-несигурните сфери в международната политика. След няколкото часа разговори на Помпейо с Лавров и час и половина с Путин външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков похвали американския пратеник за осъществените "нелоши конкретни разговори". По думите му САЩ са се присъединили към Русия в проявяването на интерес към "поправяне на отношенията и постепенно възстановяване на каналите за комуникация" пише вестникът.

Според изданието пример за готовността на правителството на Тръмп да намали напрежението в някои аспекти на отношенията с Русия е фактът, че в Сочи не е била разисквана темата за Украйна, станала най-голям източник на напрежение при управлението на Барак Обама. Ако се съди по изявлението на Ушаков, Путин и Помпейо са говорили за Сирия, Северна Корея, Иран, Венецуела и разоръжаването, но не и за Украйна, пише "Вашингтон пост".

Вестникът припомня изразените надежди от някои руски коментатори и политици, че с приключването на разследването на Мълър президентът Тръмп ще бъде в по-добра позиция да осъществи декларираното свое намерение да подобри отношенията с Москва. Но други се опасяват, че макар и Тръмп да има повече пространство за маневриране у дома, интересите на двете страни по света все още се разминават, пише "Вашингтон пост".

Разговорите между САЩ и Русия проявиха дълбоките пукнатини в отношенията им въпреки надеждите за подобряване, посочва "Ню Йорк Таймс" и констатира, че една важна тема е останала сякаш слабо засегната в изявленията в Сочи. Тези дни част от вниманието на света е съсредоточено върху Персийския залив, където правителството на Тръмп засилва натиска срещу Иран със санкции и военно присъствие и където тази седмица имаше мистериозни атаки срещу саудитски танкери и петролопроводи. Но Лавров и Помпейо - поне публично - дадоха знак, че Иран не е сред техните приоритети, пише "Ню Йорк таймс".

Руски медии: Предвестие за подобряване на отношенията

Срещата на руския лидер Владимир Путин с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Сочи може би ще е отправен пункт за нормализиране на контактите между двете страни. Това прогнозира "Известия" в коментар за вчерашната визита на американския държавник в Русия, наречена "ден за рестарт".

Евентуалното възстановяване на отношенията между Москва и Вашингтон ще съдейства за предотвратяване на военни инциденти, уреждане на регионални конфликти и стабилизиране на обстановката в света, смятат експерти и политици, цитирани от вестника.

Освен с Путин, Помпейо разговаря вчера с руския външен министър Сергей Лавров. Русия предложи двете страни да формират съвместна неправителствена експертна група и бизнес съвет, също и да подновят професионалния диалог за киберпространството. Според политолози визитата на Помпейо сочи, че Вашингтон е осъзнал необходимостта от по-интензивни контакти с Москва, за да бъдат преодолени натрупаните проблеми, посочва "Известия".

Засега няма усещане за пробив в руско-американските отношения, "но се появи делова нагласа у американската страна", цитира "Росийская газета" впечатления на Юрий Ушаков, помощник на руския президент.

Първото посещение на Помпейо в Русия като държавен секретар мина без значими резултати, но вдъхна надежди за размразяване на двустранните контакти и постепенно подобряване на отношенията, пише московският официоз в друга публикация.

Като цяло сигналите от Сочи са доста положителни, преговорите са успешни и може да се очаква някакво продължение, разсъждава в статия за същия вестник председателят на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент Константин Косачов.

Според него обаче тази тенденция едва ли ще бъде подкрепена скоро от подновяване на контактите по линия на парламентите с оглед на "упоритото русофобско мнозинство" в Конгреса на САЩ. "В случая официалната дипломация изпреварва парламентарната. Но сме готови да работим и по тази линия", изтъква руският сенатор.

Помпейо неведнъж бе повторил, че идва в Русия със задача да подобри двустранните отношения - и той успя да убеди руските си колеги, че това е възможно, гласи оценка на "Комерсант".

Посещението на Помпейо може да се разглежда като част от подготовката за преговори между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп през юни в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Япония, пише "Независимая газета".

По всичко личи, че Кремъл е готов да преговаря. Въпросът е какво цели с това Тръмп в контекста на започналата подготовка за президентските избори в САЩ през 2020 г., когато противниците му със сигурност ще вземат на въоръжение "руското досие", добавя изданието.

"Според мен за Тръмп отношенията с Русия, срещата с Путин, туитовете как двамата щели да се спогодят - това е предимно начин да демонстрира на опонентите си в Америка колко малко ги зачита и колко нехае за тяхното мнение. Щом крещите, че с Путин не може да се разговаря, аз пък напук на вас ще контактувам с него", обяснява политологът Фьодор Лукянов.

По думите му темата за Русия няма да се използва толкова широко на следващите избори в САЩ, колкото предния път, но "някой все ще разгърне поредната вълна за руска намеса. Обаче опитът показва - и политтехнолозите на Демократическата партия би трябвало да го вземат предвид, - че това слабо се отразява на избирателните нагласи", добавя експертът.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?