Русия и САЩ за пореден път не се договориха за ПРО

Русия и САЩ за пореден път не се договориха за ПРО

Преговорите в петък между Русия и САЩ не успяха да приключат със съгласие по въпросите за противоракетната отбрана и ядреното оръжие и приключиха безуспешно, съобщава агенция Интерфакс.

Това стана ясно по време на пресконференцията след срещата на президента на Русия Владимир Путин с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и министъра на отбраната Робърт Гейтс, които посетиха Москва за обсъждане въпроса за разполагане на елементи от американска противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа.

“По другите въпроси, като ПРО, и разполагането на ядрени бойни глави, предвидено от Московския договор, не беше постигнато съгласие”, заяви Райс пред журналистите.

Според Русия противоракетният щит, предвиждан от САЩ в Полша и Чехия носи “антируски потенциал”.

"Това, за което не можем да постигнем съгласие днес, е разполагането в Европа на противоракетна отбрана, която има засилен антируски потенциал", каза на съвместната пресконференция руският министър на отбраната Анатолий Сердюков.

От думите му стана ясно, че воля за обща позиция има, но тя ще бъде търсена на експертно ниво.

Въпросите относно противоракетната отбрана "остава да бъдат договорени", заяви от своя страна държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс. Високите американски гости още веднъж повториха, че проектът им за Източна Европа не е насочен срещу Русия.

По-рано през деня Путин посочи, че разчита, че САЩ “няма да форсират “предишните договорености с източноевропейските страни, докато се провеждат “сложни преговори” с Русия по въпроса за разполагането на ПРО.

Райс, на свой ред, заяви, че САЩ ще се постараят да преодолеят “някои разногласия” с Русия по редица въпроси. По думите ѝ, президентът на САЩ Джордж Буш е изказал пожелание в хода на срещата да бъдат “обвързани всички проблеми”. Рай посочи две обединяващи страните сфери – борбата с тероризма и неразпространението на оръжия за масово унищожение. “Това е далеч по-важно от откроените между нас различия”, заяви тя.

По време на срещата Путин заплаши с излизане от договора за унищожаване на ракети с малък и среден обхват. Той заяви, че на Русия “ще ѝ бъде сложно да остане в рамките” на Договора за унищожаване на ракети с малък и среден обхват, ако действието му се разпространи и върху други страни, а не само върху Русия и САЩ, съобщи още Интефакс.

По мнението на Путин, договорът трябва да има “глобален характер”, тъй като другите страни активно развиват подобни системи на въоръжение. Това се отнася и за тези страни, които се намират в непосредствена близост до руските граници.

Президентът на Русия уточни, че американско-руското споразумение вече е навършило 20 години. “Трябва да се убедят другите участници в международната общност да поемат същите задължения”, отбеляза Путин.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?